Nieuwsalert per mail ontvangen

8 gedragsregels op de piste waar niet iedereen aan denkt

In het hoogseizoen kan het op de skipistes druk zijn, heel druk zelf. Om een beetje orde in de chaos te scheppen heeft de FIS (Internationale Ski Vereniging) 10 regels opgesteld voor op de pistes. In veel skigebieden vindt je deze regels op grote borden bij de liften. Maar wat misschien wel nog belangrijker is dan deze regelgeving is dat we elkaar op de pistes tolereren en respecteren. Hier zijn geen regels voor, maar met een beetje gezond verstand zullen de hieronder staande gedragingen niet nieuw voor je zijn.

1. Wees niet bang dat je de rest van de dag in de bus doorbrengt
Wanneer je ‘s ochtends de skibus neemt naar de piste hoef je niet direct in de opening te blijven wachten. Je kunt rustig doorlopen naar het midden van de bus. Zo hebben er meer mensen plaats. Je hoeft niet bang te zijn dat je er niet meer uitkomt want iedereen zal bij de gondel uitstappen.

2. Laat eens iemand voor bij het instappen van de gondel
Je hebt een kleine 10 minuten in de liftrij van de gondel doorgebracht en uiteraard wil je graag naar boven. Maar doorduwen maakt de sfeer er niet gezelliger op en je kunt echt niet door de mensen voor je heen. Neem lekker de tijd, geniet van je vrije dagen en je mag best wel eens iemand voor laten.

3. Je raakt elkaar niet kwijt wanneer je niet samen in de lift kunt zitten
Zodra je bij de stoeltjeslift aangekomen bent zie je een enorme wachtrij. Heel vervelend maar je zult toch echt achteraan moeten sluiten. Laat je frustratie achterwegen en geef het goede voorbeeld door de lege plekken op te vullen. Je vrienden zie je 5 minuten later weer boven aan de lift.

4. Niet iedereen heeft huurski’s
In de rij van de stoeltjeslift heeft iedereen zijn ski’s en snowboard aan. Helaas ben je niet sneller aan de beurt als je op de ski’s van degene voor je gaat staan. Wel beschadig je hiermee zijn nieuwe ski’s die hij niet bij de verhuur heeft gehaald maar splinternieuw in de winkel heeft gekocht voor een bedrag waar je jouw vakantie makkelijk nog een paar dagen mee zou kunnen verlengen.

5. Kijk waar je heen gaat als je aan het skiën bent
Het klinkt zo simpel maar er zijn nog altijd veel wintersporters die met van alles en nog wat bezig zijn behalve wat er op de piste voor hen gebeurt. Kijk voor je en pas je snelheid aan aan de skiërs die wat langzamer skiën. Het is echt niet ‘dom’ van iemand wanneer hij ‘opeens’ naar rechts draait terwijl jij dat niet verwacht had. Houd hier rekening mee en pas er je snelheid op aan.

6. Je hoeft je voor de knappe skileraar of -lerares echt niet uit te sloven
Skileraren die met hun leerlingen onderweg zijn zijn er niet op uit om jou in de weg te zitten. Op blauwe pistes kom je nou eenmaal mensen tegen die nog niet zo goed als jij kunnen skiën. Deze mensen zijn geconcentreerd en verwachten niet dat jij met een noodgang dwars door het groepje heen skiet. Naast het skigroepje ligt ook sneeuw en daar mag jij gewoon gebruik van maken.

7. Je mag best een keer sorry zeggen, daar is niks mis mee
Stel, je skiet tegen iemand aan. Mag dat gebeuren? Nee. Kan het gebeuren? Ja. We zijn allemaal mensen en we kunnen allemaal een verkeerde inschatting maken. Zolang de gevolgen niet vervelend zijn is daar niks mis mee. Je hoeft niet boos te worden omdat ‘die ander’ de bocht maakte terwijl jij het niet verwachte. Help iemand overeind en verontschuldig je, je hebt de situatie verkeerd ingeschat.

8. Het kan zelfs gezellig zijn om eens met iemand anders te lunchen
In het restaurant is het heel erg druk maar jij hebt een tafel gevonden. Om je heen lopen tientallen mensen rond die op zoek zijn naar een plekje. Aan jouw tafel heb je nog wel twee plekken vrij en dus nodig je die twee mensen die voorbij lopen uit om bij jullie aan de tafel aan te schuiven. En het blijken ook nog eens hele gezellige mensen te zijn!

skilerareninformatie

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in