Dierengedrag bij mensen en de invloed op lawines

Zodra we ons in groepen bewegen vertoont de mens apart gedrag. Ontken het maar niet en durf eens kritisch naar jezelf te kijken. Ook jij vertoont regelmatig gedrag om je sociale positie binnen een groep te verbeteren. In je voetbalelftal of je kantoorbaan heeft dit misschien weinig invloed op het grote geheel. Maar in het off-piste terrein kan persoonlijk belang lawines veroorzaken. In dit verhaal vertel ik over het gevaar van dierengedrag en hoe je dit onder controle houdt.

Persoonlijk belang vs Groepsbelang

Tijdens freeriden is het belangrijkste doel om veilig thuis te komen. Daarna pas komt plezier en genot. In elk vakgebied geldt dezelfde standaard. Een groep mensen met een realistische doelstelling gaat zijn doel behalen, zolang het groepsbelang voorop staat. Zodra één lid van de groep zijn persoonlijk belang boven het groepsbelang stelt ontstaan er problemen. Persoonlijk belang betekent negatief gedrag. Negatief gedrag staat gelijk aan negatief resultaat.

Michiel Kramer eet provocerend een broodje kroket in de rust van een voetbalwedstrijd. Het persoonlijk belang van Kramer is wedstrijden spelen. Maar hij speelt niet. Dus hij vertoont negatief gedrag. En dus trapt van Bronckhorst hem de deur uit om het groepsbelang te bewaken.

In deze pose heb ik vroeger urenlang gestaan. De typische pose van een ijdele held.

Hormonen en apengedrag

In een groep mensen zijn het vaak mannen tussen de 18 en 35 die voor de meeste problemen zorgen. Dit is makkelijk te verklaren door de grote hoeveelheid testosteron. Ik weet er alles van. Ik ben 29 jaar en zit midden in mijn primetime. Dit is de fase waarin het moet gebeuren. Vrouwtje veroveren en zekerheid creëren. Gelukkig komt dit doel steeds dichterbij en dat helpt. Vooral vroeger gedroeg ik me als een aap waarvoor rotsen te klein waren. Waarom? Geen idee. Dick Swaab zal het vast weten. Iets met hormonen waarschijnlijk. Het heeft me wat jaren gekost om dit gedrag onder controle te krijgen. Vooral in groepen waar ik zelf de leider niet ben en waar de hiërarchie onduidelijk is wordt mijn dierlijke gedrag aangewakkerd.

De held vs De lawine

Veel mensen willen een held zijn, logisch. Een held krijgt respect en een held krijgt mooie vrouwen. Tijdens het skiën denken veel mannen hun positie als held te grijpen. Ik zie tijdens een winterseizoen honderden groepjes mensen voorbij komen in het kader van recreatie. Ik blijf me echter verbazen over het gedrag van jonge mannen zodra ze een helm op hebben en wat latten onderknopen.

Ik wilde vroeger ook een held zijn. Maar de karaktereigenschappen van een held passen niet meer bij mijn werk. Een aantal karaktereigenschappen van de held zijn: moed, bewijsdrang en extremisme. Deze eigenschappen zijn in het off-piste terrein ingrediënten voor een lawine. Als je off-piste onderweg bent, dan heb je baat bij: verstandigheid, rust en overzicht. Als je veilig wilt freeriden, dan is er geen ruimte voor helden. Als je veilig wilt freeriden dan heb je behoefte aan een capabele leider.

Alleen een goede leider brengt je veilig thuis

Een menselijke groep bestaat uit een hiërarchie en deze hiërarchie wordt aangestuurd door een leider. Ondanks onze poging om de maatschappij te democratiseren ligt het lot van een groepering altijd in handen van een leider. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind de ontwikkeling van democratie een goed ding. Maar in mijn vak zie ik democratie meer als didactische werkvorm in plaats van een politiek systeem. Democratie kan je gebruiken om draagvlak te creëren voor de visie van een leider.

Je kan samen plannen maken en je kan samen de planten water geven, maar komt puntje bij paaltje dan is het de groepsleider die de koers van de groep bepaalt. Al drie miljoen jaar leven Homo Sapiens in groepen die worden aangevoerd door leiders. De groepen met de meest capabele leiders overleven. En zo hoort het ook te zijn in een off-piste groep. Helaas is dit niet altijd het geval en het gebrek aan leiderschap kan leiden tot verkeerde beslissingen. In het off-piste terrein heeft dit nare gevolgen en dat is niet de bedoeling van onze mooie sport. Zorg er daarom voor dat je met een goede leider op pad gaat buiten de piste en laat jouw dierengedrag daar nooit de overhand nemen.

Team Flipside maakt zich klaar voor een klim op het splitboard. Met z’n allen bezig in ons groepsbelang. Overleven en genieten.

Leren toerskiën of splitboarden in een gezonde groepsdynamiek?

Over drie weken start onze Poederjacht Toerski/Splitboard voor beginners. Bij ons leer je op een veilige en rustige manier toerskiën of splitboarden. De groepen worden opgedeeld op conditieniveau en staan onder leiding van een ervaren Nederlandse gids. Groep 1 loopt maximaal 1,5 uur vanuit de skilift. De fittere groepen lopen 2 tot 3 uur omhoog zonder skilift. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. Bekijk het onderstaande filmpje en check voor meer informatie onze website.

Deel dit artikel:
Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in

Waar ben je naar op zoek?