Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

12 meest herkenbare pijntjes tijdens de wintersport

Wintersportredacteur

Vaak vertrek ik vrijdagochtend richting Oostenrijk om vervolgens zaterdagochtend op de latten te staan. Fris en fruitig begin ik aan mijn eerste afdaling en eindig ik om 16:00 in de aprés-ski. Ondanks dat het vakantie is, heb ik altijd bepaalde pijntjes. De meest voorkomende pijntjes heb ik voor jullie op een rij gezet, maar ben uiteraard ook benieuwd waar jullie allemaal last van hebben gedurende jullie wintersportvakantie.

1:  Koude handen
Oef, wat kan het toch verschrikkelijk koud zijn in de bergen. In vier jaar wintersport heb ik drie verschillende soorten handschoenen gehad. Handschoenen die bestendig zijn tegen temperaturen die schommelen tussen de -10 en -20 moet ik nog vinden. Al snel worden ze nat, ja, ook van binnen. Resultaat? Bizar koude vingers. Mijn tip om ze weer warm te krijgen? Een vuistje maken en hopen dat de vingers elkaar weer warm kunnen maken.

Koude handen kinderen

2. IJskoud gezicht:
Je voelt de scherpe sneeuwvlokken tegen je gezicht aan vliegen en hoopt snel een warm restaurantje tegen te komen. Je merkt dat de sneeuwvlokken zich opstapelen op je wang wat resulteert in een koud snijdend gevoel op je houd. Op de piste ben je druk bezig waardoor je de koud niet zo merkt, maar eenmaal in de stoeltjeslift (zonder kap) merk je dat je langzaam veranderd in een levende ijspop. Het is tijd voor een warme kop chocolademelk met slagroom. Hmmmm even opwarmen!

Screen Shot 2015-11-18 at 14.47.41

3. Skiërsduim
Pijnlijk. Je gaat een bocht in en zet je skistok in de sneeuw. Helaas zakt je stok tien centimeter weg, je lichaam schuift naar voren, maar je stok en dus ook je duim blijft achter. Vanaf nu neem jij je voor dat je nooit meer dat stomme skistok-bandje om je pols heen slaat. Want wat weegt nou eigenlijk zwaarder? Een zere duim of een verloren skistok? Zere duim natuurlijk, wat kan jou die skistok nou schelen?

4: Beurs stuitje
Alle snowboarders lezen deze titel en knikken instemmend richting hun telefoontje. Ikzelf kan zowel skiën als snowboarden. Wij snowboarders zitten altijd op de piste. Even uitrusten. Waarom? Omdat snowboarden veel intensiever is dan skiën. Punt. Maar de vraag is, waar op de piste ga je zitten? Plof maar eens neer op een stukje ijs en je komt de volgende morgen je bed niet uit zonder hulp.

5: Scheenbeen, het te- strakke-skischoen- syndroom
Nadat je de skiverhuur uit komt lopen weet je het eigenlijk al. Deze skischoenen lopen voor geen meter en zitten veel te krap. Iedereen staat al buiten en wilt zo snel mogelijk die gondel in omhoog. Nou, oke, jij laat je niet kennen en stapt ook de gondel in. De pijn zal zo wel weggaan tijdens het skiën. Mooi niet dus. Eind van de dag verwissel je toch maar de skischoenen en stap jij met je blauwe schenen in je snowboots. Zo blij als een kind ben je na het verlaten van die stijve krengen.

Scheenbeen

6: Veel te koude tenen
“Je moet ook nooit te dikke skisokken aantrekken in je skischoen”. Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen. Ja, daar heb ik nu vrij weinig aan. Ik zit met hem in de stoeltjeslift en er stroomt totaal geen bloed meer naar mijn grote teen. Even doorzetten en om 13:00 gauw die ‘klompen’ uit.  Vervolgens je tenen blijven bewegen zodat er weer leven in komt. Wat een hel dit.

7: Blauwe dijbenen
Zorgt er voor dat je de volgende dag kruipend uit je bed stapt. Een ijzig stukje en je glijdt als een pasgeboren hert met je dijen over het sneeuw. Wat volgt zijn blauw/gele plekken op de benen en een hoop gelach op piste.

wintersport blessure

8: Hoofdpijn, van de kater
“Ik heb nou nooit last van een kater op de wintersport, raar he?”. Yeah right! 09:00 op de piste blijft gewoon zwaar en ja, ook die kater is aanwezig. De vraag is maar wat je met deze kater doet. Ga je door waar je gebleven was en pak jij je veldfles, gevuld met drank, uit je broekzak of ski jij het van je af ?

9: Pols breker
Toch weer even terug naar de snowboarders onder ons. Ook deze kennen wij toch? Roetsend van de berg af met je rug naar de berg. Je bereikt een ijsplaat. Hoppa, daar ga je. Je probeert jezelf op te vangen met je pols. Knak. Pols gebroken. Had ik toch maar die polsbeschermers omgedaan.

10: Kramp in de benen
Degene die dit niet heeft tijdens de wintersport, mag een mail sturen naar de redactie van Skiinformatie.nl. Wij zijn namelijk erg benieuwd naar de oplossing voor dit probleem. Iedere vakantie is het namelijk weer raak.

pijntjes

11: Verdraaide knie
ZO, als ik er aan denk word ik nog steeds niet lekker. Aan de rand van de piste ligt vaak wel wat papsneeuw. In deze papsneeuw maak jij toevallig je bocht naar links. Jou lichaam beweegt zich al naar links, maar je knie blijft staan. Auw, je weet meteen dat het foute boel is.

blessure wintersport

12: Zweetaanvallen
Ook deze ‘blessure’ heeft iedere wintersporter. In het dal, waar jij wakker wordt, kun je niet verder kijken dan 10 meter voor je. “Shit, het zal wel heel koud zijn boven”. Eenmaal boven gekomen trekt het helemaal open. Het zweet druppelt je panty in. Jouw jaarlijkse zweetaanval is een feit.

We horen graag welke pijntjes jij het meest hebt tijdens de wintersportvakantie?

Houd je van de après-ski? Dan zijn dit  de top 10 dranken die jij gaat bestellen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in