Nieuwsalert per mail ontvangen

Veel zon, perfecte piste’s en ook nog eens heerlijk eten in Val Gardena

Wil je weer eens lekker op wintersport, maar wil je wat anders dan schnitzels met pommes? Dan heb ik het perfecte gebied voor je gevonden, namelijk Val Gardena, Italië. Misschien ken je dit gebied van de zeer bekende Sella Ronda, een grote rots waar je een prachtige tocht omheen kunt maken. Naast deze Sella Ronda heeft dit skigebied nog veel meer te bieden en daar ben ik zelf ook achter gekomen tijdens met reis richting het gebied. 

Val gardena is een supermooi skigebied in het noorden van Italië en bevindt zich in de Dolemieten, oftewel Zuid-Tirol. In het Duits noemen ze dit gebied ook wel Gröden. Het is een van de grootste skigebieden van Zuid-Tirol met maar liefst 175 kilometers aan piste. Val Gardena bestaat uit 3 dorpen, namelijk Wolkenstein (Selva), Sankt Ulrich (Ortisei) en Sankt Christina (Santa Cristina). Ze spreken hier de drie talen Duits, Italiaans en Ladinisch. Ladinisch kennen wij Nederlanders misschie niet, maar dat is de taal die alleen de mensen uit deze regio spreken. Een mengelmoes van Duits en Italiaans. Echt onverstaanbaar al zeg ik het zelf!

Val Gardena

Foto: Val Gardena vanaf het startpunt van de Sella Ronda

Ook staat Val Gardena in verbinding met de Dolomiti superski, een skipas met maar liefst 1.220 kilometer aan pistes. De pistes zijn er breed waardoor het skigebied ook ideaal is voor beginners. Voor de gevorderde skiërs is er ook veel uitdaging, want er is een overschot aan zwarte en rode pistes. Waaronder ook de FIS World Cup afdaling. Toch leuk om deze een keer in het echt te zien. Deze afdaling staat ook wel bekent om zijn kamelen bulten. Dit zijn twee bulten die zich in deze afdaling bevinden, waar de racers met een zeer hoge snelheid overheen skiën. De verste sprong die hier ooit is gemeten is 90 meter. Probeer dat zelf niet, want dit is alleen voor de echte pro’s.

Val Gardena

Foto: De World Cup afdaling aan de rechterkant

Dit mooie skigebied staat bekend om het feit dat er gemiddeld 300 dagen per jaar zon is. Ja, je leest het goed, 300 dagen! De dagen die ik door heb gebracht in Val Gardena waren dan ook met een strak blauwe lucht. Er zijn tal aan leuke hutjes/restaurantjes op de piste’s en in het dal aanwezig waar je lekker kunt liggen in een ligstoeltje of kunt genieten van de heerlijke Italiaanse keuken. Hierin merk je zeker een verschil met Oostenrijk. Selfservice vinden ze hier maar niks en het eten is immens lekker en van zeer goede kwaliteit. Op sommige plaatsen betaal je wel iets meer, maar dan heb je ook wat!

Val Gardena

Foto: Heerlijke pasta op de piste

Het aprés skiën is hier misschien iets minder dan in Oostenrijk, maar er zijn genoeg tentjes waar je na het skiën biertjes, Hugo’s, spritzers of andere drankjes kunt drinken. Wat mij ook erg opviel is dat ze overal leuke muziek hadden en niet alleen maar van die typische aprés-ski muziek. Af en toe komt er natuurlijk een lekkere meezinger voorbij, maar geloof me, eens andere melodieën horen is best prettig.

Val Gardena

Foto: Aperol Spritz, het populaire drankje in Italië

Dus ben jij iemand die van lekker eten, leuke muziek, mooie pistes, veel gezelligheid en een superomgeving houdt? Dan is dit zeker een gebied om eens te bezoeken voor een wintersportvakantie.

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in