Nieuwsalert per mail ontvangen

Wintersportspullen: huren of kopen?

wintersport feiten

Wintersportredacteur

Je gaat op wintersportvakantie en neemt mee….ski’s, skikleding en schoenen, een dakkoffer. Veel wintersportlanden verplichten verder sneeuwbanden en sneeuwkettingen. Al met al een behoorlijke investering. De vraag is dan: ben je voordeliger uit met huren of kopen? En hoe financier je dit?

Wat neem je mee op wintersport en wat kost het?

Wanneer je op wintersport gaat, moet er beslist een aantal spullen mee. Allereerst moet de auto een winteruitrusting hebben, omdat veel wintersportlanden dit verplichten. Rijd je zonder winterbanden of sneeuwkettingen wanneer dit staat aangegeven, dan kun je een flinke boete krijgen. De kosten van winterbanden variëren: bekende merken als Continental en Michelin verkopen winterbanden vanaf 50 tot 60 euro per stuk. Ook de prijs van sneeuwkettingen verschilt: al voor een paar tientjes kun je deze kopen. Maar kies je bijvoorbeeld voor loopvlakkettingen, dan betaal je al snel een paar honderd euro. Bij een wintersportvakantie hoort uiteraard een skiuitrusting; dus kleding, hand- en skischoenen, ski’s of een snowboard, en veiligheidsattributen als een helm en bril. Voor een volledige skiuitrusting ben je al snel minimaal duizend euro kwijt. En al deze spullen moet je ergens in kunnen opbergen: een dakkoffer. Ook daar ben je gemiddeld een paar honderd euro aan kwijt.

Huren

Gemiddeld kun je skikleding en ski’s of een snowboard huren voor in totaal zo’n 30 tot 40 euro per dag. Tel daar nog zo’n 25 euro per dag bij op voor skischoenen, een skibril en een helm. Een dakkoffer huren kost minstens 10 euro per dag. Ga je een week op wintersport, dan kost dit voor een volwassene in totaal ruim 400 euro. Plus zo’n 100 euro voor de huur van een dakkoffer voor een week.

Wintersportspullen: huren of kopen?

Ben je een fervent wintersporter, dan is kopen zeker voordeliger dan huren. Je schaft de spullen één keer aan en doet er jaren mee. Na een paar weken wintersport heb je de kosten er al grotendeels uit, ook wanneer je voor een duurdere/professionele wintersportuitrusting kiest. Je kunt er ook voor kiezen om skischoenen en kleding zelf te kopen omdat de maat hierbij zeer belangrijk is, maar de ski’s elk jaar te huren. Zo hoef je niet te slepen en kun je telkens uit nieuwe modellen kiezen. Wel moet je dan rekening houden met het feit dat de huurprijzen op locatie verschillen. Ga je voor het eerst wintersporten, dan is het huren van een skiuitrusting vaak handiger. Mocht het dan toch bij die ene keer blijven, dan heb je niet onnodig geïnvesteerd in spullen die je daarna nooit meer gebruikt.

Hoe financier je de aanschaf van wintersportspullen?

Heb je het wintersportvirus te pakken? Dan kun je zeker overwegen te investeren in een goede skiuitrusting. Afhankelijk van merk, pasvorm en kwaliteit ben je dan gemiddeld een paar duizend euro kwijt. Natuurlijk kun je hiervoor sparen. Een andere optie is om een persoonlijke lening af te sluiten. Hiermee krijg je een met een kredietverstrekker afgesproken bedrag in één keer op je rekening gestort. Vervolgens los je de persoonlijke lening binnen een afgesproken termijn af door elke maand een vast bedrag inclusief rente te betalen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in