Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport met de trein: Franse skigebieden willen duurzaam reizen stimuleren

Met de Thalys op wintersport

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Hot topic sinds een aantal jaar: duurzaamheid. En dat is maar goed ook, want we worden ons steeds meer bewust van wat voor een grote impact we hebben op het gebied van milieu, met name in de wintersportbranche. Ook Frankrijk is zich daar erg van bewust en naast de maatregelen die er reeds getroffen zijn, willen de Franse skigebieden nog meer stappen zetten om groener te worden. Onder andere wintersport met de trein moet populairder worden. Hoe dat eruit gaat zien en wat dat betekent voor de wintersport?

Bergresorts willen meer treinverkeer

Een van de zaken waarin de Franse skigebieden in hopen te verbeteren, is het verkeer van en naar de wintersportgebieden toe. Momenteel komen veel wintersporters met de auto naar de bergresorts en daar is een logische verklaring voor: het is soms lastig om met het openbaar vervoer naar de skibestemming af te reizen. De burgermeesters van meerdere skidorpen in de Franse Alpen willen daar nu verandering in brengen. Door in de komende jaren de treindienst te verbeteren, hopen zij wintersporters te bewegen een meer duurzamere keuze te maken in het reizen naar de skigebieden. Wintersport met de trein moet dus populairder worden.

Wij hebben afgelopen winter getest hoe het is om op een duurzame manier naar de Franse Alpen te reizen. Met de Thalys zijn we van Amsterdam naar Parijs gereisd en vervolgens met de elektrische taxi gereden, om te kunnen skiën in Les Portes du Soleil. Op wintersport met de Thalys is prima te doen, duurzaam en boek je op tijd, dan is het nog hartstikke voordelig ook. Wordt het treinverkeer verbeterd in de komende jaren, dan zal met de trein op wintersport alleen maar makkelijker worden.

Lees ook: Wintersport wordt groener: Nederlandse plantenfluisteraar in de Alpen en meer

Op wintersport met de trein

Niet alleen is het mogelijk om naar Frankrijk af te reizen met de trein, ook op wintersport met de trein naar Oostenrijk, Zwitserland of Zuid-Duitsland is ontzettend eenvoudig. De Nightjet biedt uitkomst: deze nachttrein rijdt van Amsterdam, Utrecht en Arnhem direct naar onder andere München, Innsbruck, Wenen, Basel en Zürich. Terwijl je slaapt word je vervoerd naar je skibestemming. Met tussenstops in bijvoorbeeld Kufstein, Jenbach en Wörgl ben je binnen no time in een aantal van de populairste skigebieden, zoals SkiWelt of het Zillertal.

wintersport met de trein
De Nightjet vertrekt dagelijks vanaf Amsterdam Centraal

Verduurzaming voor Serre Chevalier op de planning

Naast dat er in de Franse Alpen wordt gewerkt aan een plein om de treindiensten te verbeteren en wintersport met de trein te stimuleren, worden er in diverse skigebieden ook andere stappen gezet ter verduurzaming. Serre Chevalier is daar één van. Dit skigebied is een van de grootste in de zuidelijke Franse Alpen en wekt sinds eind 2020 al 3% van de energiebehoefte op middels lokale groene stroombronnen, op weg naar de 30% tegen eind 2023. Dit wordt gedaan door zonnepanelen te installeren en via moderne windturbines. Ook bij de bouw van de nieuwe 10-persoonsgondel Pontillas wordt er rekening gehouden met duurzaamheid. Deze gondel moet minder energie gaan verbruiken dan zijn voorganger en zal bovendien ingezet kunnen worden bij het verplaatsen van het kinderland naar de top bij minder sneeuwval. Op die manier is het skigebied minder afhankelijk van sneeuwkanonnen.

Steeds meer stappen om ecologische voetafdruk te verminderen in de Alpen

Dat duurzaamheid ook onderwerp van gesprek is in de Alpen, blijkt wel uit de vele initiatieven die er worden genomen. Zo wordt er in Silvretta Montafon getest met milieuvriendelijke brandstof voor de pistenbully’s. In Tirol wordt er nu gewerkt met een maximaal aantal hotelbedden om op die manier de ecologische voetafdruk te verminderen. En naast de skigebieden, wordt er ook namens de skimerken gewerkt aan het verminderen van de impact van wintersport. Skimerk Rossignol doet dat door in te zetten op duurzaamheid middels een recyclebare ski. Stap voor stap richting de goede richting!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in