Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wat je moet weten over sneeuwkettingen

Wintersportredacteur

De eerste week van de krokusvakantie is gestart en veel Brabanders en wintersporters uit Zuid-Limburg zijn afgelopen week richting de Alpen vertrokken. De auto is daarin nog steeds het populairste vervoersmiddel. Omdat het zo gesneeuwd heeft de afgelopen dagen en er nog meer sneeuw op komst is, is het belangrijk om meer te weten over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen.

Voordat je op wintersport gaat is het nodig om je zomerbanden te verwisselen voor winterbanden. Het geeft je auto niet alleen meer grip, maar daarnaast is het in veel landen ook nog eens verplicht. Winterbanden moeten een profieldiepte hebben van 4 mm en een M+S aanduiding (modder en sneeuw). Sneeuwkettingen zijn nodig, ondanks dat je op winterbanden rijdt. Daarnaast ben je verplicht de sneeuwkettingen onder de auto te leggen als je dit onderstaande blauwe bord ziet.

sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen de weg niet beschadigen, deze moet dus bedekt zijn met sneeuw of ijs. De sneeuwkettingen plaats je op het aangedreven wiel. De maximumsnelheid wordt dan verlaagd naar 50 km/h.

Enkele tips van de ANWB:

  • Zorg dat je de kettingen op een makkelijk te bereiken plek hebt liggen, dus niet ergens achterin de kofferbak, zodat eerst alles uit de auto moet, voordat je bij de kettingen kunt.
  • Zorg voor dunne handschoenen waarmee je gemakkelijk de kettingen aan kunt leggen. Uiteraard niet je dikke wintersporthandschoenen, want ten eerste is dat geen doen, en ten tweede worden ze hartstikke vies.
  • Oefening baart kunst! Probeer het eens voor vertrek, zodat je niet loopt te stuntelen onderweg. Wist je dat de gemiddelde tijd om sneeuwkettingen aan te leggen 3 minuten is?
  • ‘s Nachts onderweg? Denk dan ook aan een zaklamp, want in het donken sneeuwkettingen aanleggen is behoorlijk lastig.

LET OP: Gebruik je geen winterbanden of sneeuwkettingen wanneer dit verplicht is? Dan riskeer je een boete en heeft het gevolgen op je aansprakelijkheid.

In SnowWorld werd woensdagavond geoefend met het omleggen van sneeuwkettingen. Omroep West was daarbij.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in