Vignet Oostenrijk 2020: prijzen en informatie

Alle motorvoertuigen die in 2020 op de Oostenrijkse snelwegen rijden, moeten in het bezit zijn van het vignet Oostenrijk 2020. Dit vignet is niet alleen fysiek te koop (als sticker), maar ook digitaal. Het vignet Oostenrijk 2020 is sinds 1 december 2019 verkrijgbaar. Op deze pagina vind je meer informatie en de prijzen.

Waarom moet ik een vignet kopen?

Alle motorvoertuigen die van de Oostenrijkse snelwegen gebruik willen maken, moeten tol betalen. Die tol betaal je niet om de zoveel kilometer bij een tolpoortje, maar eenmalig door het vignet Oostenrijk 2020 aan te schaffen. De tolplicht geldt voor alle motorvoertuigen tot 3500 kilo. Voertuigen die zwaarder zijn, zoals bijvoorbeeld campers en vrachtwagens, betalen tol via een speciale GO-box. Op de website van wegbeheerder ASFiNAG is deze tolkast te bestellen.

Vignet Oostenrijk 2020: digitaal en fysiek

Tot 1 december 2017 was het alleen mogelijk om het vignet Oostenrijk als sticker aan te schaffen. Daar was niet iedere automobilist even blij mee, omdat het verwijderen altijd weer een rottig klusje was. Gelukkig biedt ASFiNAG sinds kort ook een digitaal vignet. Geen ellendige sticker meer, maar een vignet dat gekoppeld is aan je kenteken. Natuurlijk is de sticker nog steeds te koop, maar het hebben van twee opties is altijd fijn!

Een digitaal vignet Oostenrijk 2020 kun je kopen via de Nederlandse site www.vignetbestellen.nl, op www.asfinag.at of via de ASFINAG app ‘Unterwegs’.

Vignet onderweg kopen bij de grens

Prijzen vignet Oostenrijk 2020

Benieuwd wat je moet betalen voor het vignet Oostenrijk 2020? Bekijk het in de tabel hieronder.

Prijzen auto’s 2020
10 dagen2 maanden1 jaar
 €         9,40 €       27,40 €       91,10
Prijzen motoren 2020
10 dagen2 maanden1 jaar
 €         5,40 €       13,70 €       36,20

Waar is het vignet Oostenrijk 2020 te koop?

Het vignet Oostenrijk 2020 kun je op verschillende plaatsen kopen. Alle ANWB winkels in Nederland verkopen vignetten. Die zijn alleen wel ietsje duurder (+/- €2,95), dan via de website van ASFiNAG of onderweg bij het tankstation langs de Duitse Autobahn. De vignetten zijn te koop voor 10 dagen, 2 maanden of 1 jaar. Bij het jaarvignet krijg je twee maanden cadeau, wat betekent dat deze 14 maanden geldig is. Een andere tip is Vignetbestellen.nl. Je bestelt je vignet eenvoudig online, zonder bijkomende kosten. Ideaal!

Belangrijk: het digitale vignet kun je online kopen. Hierbij geldt het recht van 14 dagen bedenktijd en dat betekent dat dit vignet op z’n vroegst pas 18 dagen na aankoop geldig is. Sinds halverwege 2018 zijn er ook een aantal verkoopkantoren en tolstations van ASFiNAG die het digitale vignet verkopen. Koop je het digitale vignet bij een tolstation onderweg bij het tankstation, dan is deze wel meteen geldig.

>>> Lees hier alles over het digitaal vignet Oostenrijk <<<

Vignetvrijstellingen

Sinds 15 december 2019 zijn vignetvrijstellingen van kracht. Op de volgende snelwegtrajecten hoef je geen tol te betalen en heb je dus geen vignet nodig:

  • Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  • Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  • Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems)
  • Linzer Autobahn A26
  • A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr

Bekijk hier een kaart met een duidelijk overzicht >

Rijden in de sneeuw met Vignet Oostenrijk 2020

Tips voor het vignet

  • Zorg dat je het zelfklevende vignet altijd op de juiste plek op het autoruit plakt. Dit staat op de achterkant van het vignet.
  • Een caravan of aanhangwagen heeft geen eigen vignet nodig.
  • Op de zogeheten ‘Sondermautstrecken‘ moet extra tol betaalt worden.
  • Bewaar altijd het aankoopbewijs van het vignet en de achterkant van de sticker. Dit is je bewijs van aankoop.
  • Rijd je via Duitsland naar Oostenrijk en overnacht je ergens onderweg? Je hebt in sommige gebieden een milieusticker nodig. Lees hier meer.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in