Nieuwsalert per mail ontvangen

Universiteit Innstbruck ontwikkelt kunstmatige sneeuwwolk

Foto: unit.koge

Sneeuwkanonnen zie je overal op de piste, maar een echte sneeuwwolk ontwikkelen klonk tot vandaag als fictie. Vandaag werd namelijk een kunstmatige sneeuwwolk gepresenteerd door de Universiteit van Innsbruck. Met het project wil de universiteit de kunstmatige productie van poedersneeuw revolutioneren. De eerste stap is om de nieuwe techniek buiten de muren van het laboratorium te testen.

Het belangrijkste onderdeel van de kunstmatige wolk is de ‘wolkenkamer’. In deze wolkenkamer worden waterdruppels omgetoverd tot echte sneeuwvlokken die uit de wolk naar beneden vallen. Omdat het niet realistisch is om de gehele lucht boven skigebieden vol te bouwen met deze wolken, is de neveldichtheid in de kunstmatige wolk vele malen hoger dan in natuurlijke wolken. Zo kan er met een kleine wolk toch een serieuze hoeveelheid sneeuw worden geproduceerd.

Opbouw van de kunstmatige wolk (Foto: Walter Klasz)

De wetenschapper en projectleider is Michael Bacher. Hij richtte dit jaar de onderneming ‘Neuschnee’ op, waarmee hij de eerste sneeuwwolk opbouwde in Obergurgl-Hochgurgl. Je vindt de kunstmatige sneeuwwolk nabij het middelstation van de Hohen-Mut-Bahen. De wolk zou minder water en stroom verbruiken dan de huidige sneeuwkanonnen, wat betekent dat je wellicht in de nabije toekomst meer van deze wolken tegen gaat komen. Maar eerst nog even flink testen dus.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in