Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Uitdagende reddingsoperatie in Zermatt: skiër uit gletsjerstroom onder het ijs gered

gletsjer

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Afgelopen weekend vond in het Zwitserse Zermatt een bijzondere en vooral uitdagende reddingsoperatie plaats. Een Italiaanse skiër was off-piste onderweg op de Furggletscher toen het mis ging. Het sneeuwdek onder zijn ski’s brak, waarna hij in een waterstroom in een gletsjerspleet terecht kwam. Vervolgens werd hij meters meegesleurd door het water. Na een flinke zoektocht wist het reddingsteam hem levend onder het ijs uit te halen. Hoe dat ging?

Italiaan onder het ijs van de Furggletscher

Dat off-piste skiën op een gletsjer risico’s met zich meebrengt, bewees een Italiaanse wintersporter afgelopen weekend. Hij was onderweg op de Furggletscher bij Zermatt toen het misging. De sneeuwlaag brak, waardoor de man een paar meter naar beneden viel in een gletsjerspleet. Hier kwam hij in een waterstroom onder het ijs terecht, die hem meters mee naar beneden sleurde. Zijn medewintersporter waarschuwde meteen de reddingsdiensten, die na een aantal minuten met de helikopter ter plaatse waren. Daar bleek dat het nog een uitdagende reddingsoperatie ging worden…

Skiër lastig te vinden

Aangezien de man een aantal meter naar beneden was gesleurd door het water, was de eerste uitdaging om hem te vinden. Hierop riep het reddingsteam nog vier specialisten op om te helpen bij het lokaliseren van de man. Ook verschillende hulp- en lawinediensten kwamen naar de plek van het ongeluk. Na een uur zoeken vond het reddingsteam de Italiaan met een sonde, zo’n 10 meter onder de plek waar hij in het ijs viel. Daarna volgde meteen de volgende uitdaging: de duikspecialist was bij een andere operatie aan het werk.

Abseilen in de gletsjerspleet

Aangezien de skiër al ruim een uur in het ijskoude water lag, begon de tijd te dringen. Omdat er geen duiker aanwezig was, besloot het team een specialist te laten abseilen in de gletsjerspleet. Hij wist de Italiaan in het donker en in het stromende ijswater te zekeren, waarna het reddingsteam hem omhoog kon hijsen. Ruim twee uur later en met een lichaamstemperatuur van slechts 26℃ was de man sterk onderkoeld en niet aanspreekbaar. Hij is meteen naar het ziekenhuis in Bern gevlogen en inmiddels maakt hij het goed.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in