Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tweede week van de voorjaarsvakantie: kans op files van en naar skigebieden

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De wisseldag in de voorjaarsvakantie staat voor de deur. De voorjaarsvakantie is namelijk inmiddels in volle gang. Ondertussen staat ook de tweede groep Nederlanders te popelen om te gaan. De grote drukte op de wegen gaat alleen voor files zorgen.

Allemaal tegelijk

De Nederlandse schoolvakanties worden opgedeeld in noord, midden en zuid. Dit jaar heeft het zuiden van 18 t/m 26 februari vakantie en het noorden en midden van 25 februari t/m 5 maart. Alle Nederlandse schoolvakanties zijn dus verdeeld over twee weken. Als we kijken naar de andere Alpenlanden, dan heeft bijna iedereen vakantie van 22 t/m 29 februari. De komende dagen moet je rekening houden met grote druktes in de skigebieden.

Waar worden de meeste files voorspeld?

Aankomend weekend wordt er veel drukte voorspeld op de wegen in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Niet alleen op de snelwegen, maar ook op de wegen in de dalen richting de skigebieden. Dit is een duidelijk overzicht van alle files en knelpunten. Ook kun je de verkeersdruktekalender van de ANWB bekijken.

Duitsland: elke dag kans op file

De komende dagen wordt er elke dag drukte verwacht in Duitsland. Het is namelijk ook het einde van de vakantie voor Beieren en delen van Baden-Württemberg, Saksen en Saarland. Op vrijdag worden grote files verwacht tussen 13.00 en 19.00 uur, maar de langste files komen naar verwachting op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur. Op zondag is het vroeg in de avond drukker dan normaal.

 • Vooral druk op: A1, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A72, A61, A81, A93, A95/B2, A99.
 • De A44 en de A542 zijn volledig afgesloten
 • Extra druk bij wegwerkzaamheden. Bekijk hier een overzicht ›

Oostenrijk: files vooral op zaterdag

De ANWB geeft aan dat de drukte in Oostenrijk vooral op zaterdag wordt verwacht. ÖAMTC waarschuwt vooral voor files in de deelstaten Tirol, Vorarlberg en Salzburgerland. Het is zo druk in Oostenrijk omdat ook inwoners die voor een dagje gaan skiën nu op de wegen te vinden zijn.

 • Vooral druk op: Arlberg autoweg (S16), Inntal Autobahn (A12), Brenner Autobahn (A13), Fernpass (B179), Zillertalstraße (B169), Eibergstraße (B137), Seefelder Straße (B177), Reschenstraße (B180), Passthurnstraße (B161), Loferer Strasse (B178) rondom Salzburg (A1/A10), Tauernautobahn (A10), Pinzgauer Straße (B311) en de Ennstalstrasse (B320).
 • Druk rondom grote steden Salzburg en Innsbruck. Houd ook rekening met eventuele grenscontroles.

Frankrijk: ook druk op zaterdag

In Frankrijk wordt niet ‘druk’ aangegeven op de kalender van de ANWB, maar ‘zeer druk’. Vooral mensen die naar het wintersportland reizen kunnen last krijgen van files.

 • Vooral druk op: A6, A7, A8, A40, A43, N85, N90, D1091, bij de grens met Zwitserland (Bardonnex/Genève) en de Fréjus- en Mont-Blanctunnel.
 • Houd rekening met werkzaamheden. Onder andere rondom Dijon, Bourg-en-Bresse en Mâcon.

Zwitserland: vooral vol op zaterdag

Ook in Zwitserland zal het zaterdag drukker dan normaal zijn op de weg. Volgens TCS moeten wintersporters rekening houden met files op toegangswegen naar Wallis, Berner Oberland en Graubünden.

 • Vooral druk op: A1, A2, A6, A3, A12, A9 en dan vooral bij de steden Zürich, Bern, Luzern en bij de Gotthardtunnel.

Italië: zaterdag drukste dag

Ook in Italië is volgens de ANWB de drukste dag van het wisselweekend. Vooral op de wegen naar de skigebieden zal het druk zijn en is er kans op file.

 • Vooral druk op: A22 (tussen Brennero en Bolzano), toegangswegen naar bekende wintersportplaatsen, grensovergangen als de Fréjus- en Mont-Blanctunnel, Brennerpas, Tarvisio en Chiasso (Gotthardtunnel).

Tips om de drukte te overleven

Files en verkeersdrukte, daar worden we natuurlijk niet blij van tijdens het autorijden. Helaas ontkom je er vaak niet aan. Gelukkig voor jou zijn wij de beroerdste niet en hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

 1. Vertrek extra vroeg of laat. Ga als het mogelijk is op vrijdagochtend rijden en overnacht ergens vlakbij de grens of je accommodatie. Maar ook later vertrekken loont. Helemaal ideaal is rijden op zondag. Dan heb je niet alleen minder files, maar ook minder vrachtwagens.
 2. Houd de actuele fileberichten in de gaten en check waar je eventuele wegwerkzaamheden kunt verwachten. Misschien kun je een stukje van de weg af om dit te voorkomen. Google Maps geeft goede alternatieve routes bij drukte
 3. Check het weer. Sneeuw kan voor extra vertraging zorgen.
 4. Neem lekkere broodjes, snoepjes en drinken mee voor onderweg. Helaas ontkom je vaak niet aan de files. Maak er daarom gewoon het beste van.
 5. Uitgegeten? Dan is het nu tijd om lekker te gaan oefenen op de après-ski hits. Met onze Spotify Playlist gaat het helemaal goed komen!

Handig

Tot slot nog een aantal handige pagina’s om even door te nemen voor je vertrekt richting de skigebieden:

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in