Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Tijdelijke sluiting dreigt voor zomerskigebied Stilfser Joch

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De aanhoudende hitte heeft grote gevolgen voor het skigebied op de Stelvio gletsjer in Italië. Net als vorig jaar zijn de temperaturen te hoog en hierdoor dreigt een volledige sluiting van het skigebied Stilfser Joch. De komende dagen lopen de temperaturen in Zuid-Tirol alleen maar meer op, hierdoor is het ongewoon warm op de gletsjer.

Sluiting skigebied Stilfser Joch

Via een medewerker van het liftbedrijf op de Stilfser Joch wordt er duidelijk dat de capaciteit op de gletsjer op dit moment erg wordt teruggeschroefd. “We zijn terug waar we vorige zomer ook waren”, zegt Karl Thöni, op het Italiaanse nieuwsplatform RaiNews. De hittegolf die er op dit moment heerst, heeft geen positieve werking op het bekende zomerskigebied. Als de temperatuur niet daalt, is het gebied aan het einde van de week helemaal gesloten, volgens Thöni. Dit is hetzelfde scenario als afgelopen jaar. Toen sloot het skigebied op de Stelviopas ook vroegtijdig de deuren vanwege de hitte.

Capaciteit verlaagd

De capaciteit wordt deze week op de Stilfser Joch verlaagd naar twee skiliften. Normalerwijs draaien er dagelijks in het gebied zes liften, waardoor de wintersporters kunnen skiën op in totaal acht geprepareerde pistes. Niet alleen het aantal liften is minder dit jaar, ook het aantal wintersporters is drastisch gedaald. Ongeveer 60 skiërs trainen momenteel op de gletsjer, doorgaans waren dat er zo’n 800 per dag.

In de winter gesloten, in de zomer open

De gletsjer is elk jaar vanaf begin juni geopend en de faciliteiten zijn als alle omstandigheden meezitten tot 5 november in bedrijf. Waarom je dan pas kunt skiën op de Stilfser Joch? In de winter is er groot lawinegevaar op deze berg en ligt er te veel sneeuw om het skigebied te kunnen bereiken. De bergpas wordt in de winter namelijk niet sneeuwvrij gemaakt. Pas in het voorjaar kan de toegangsweg sneeuwvrij gemaakt worden voor de wintersporters en andere bergliefhebbers.

››› Twee maanden geleden zag het er nog heel anders uit op de gletsjer!

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in