Toerskiën, off-piste skiën, sneeuwschoenwandelen en andere activiteiten buiten de piste zijn dit jaar populair. Het blijkt dat steeds meer wintersporters zich buiten de piste begeven, maar hierdoor moeten ook meer luchtreddingsoperaties ingezet worden. Buiten de piste ben je sneller in gevaar en daarvoor waarschuwt de berg- en luchtdienst in Oostenrijk met een nieuwe campagne.
Steeds meer wintersporters buiten de piste
De afgelopen jaren is het aantal toerskiërs sterk gestegen en deze trend zet dit jaar door. Voornamelijk door de pandemie en maatregelen in de skigebieden, zoals het niet draaien van de liften, beklommen de laatste jaren wintersportliefhebbers steeds vaker zelf de berg om vervolgens naar beneden te skiën. Maar ook nu deze maatregelen er niet meer zijn, is het buiten de pistes wintersporten populairder geworden.
Meer ongelukken
Door deze stijging zijn er ook meer ongelukken buiten de piste. Deze stijging is volgens de berg- en luchtredding in heel Oostenrijk te zien. “In de seizoenen 2011/2012 tot 2015/2016 bedroeg het aantal verwonde mensen gemiddeld 263. In de periode van 2016/2017 tot 2020/2021 vielen er gemiddeld 404 gewonden” – verklaarde staatsveiligheidsraadslid Christian Gantner (ÖVP) in ORF. Het aantal doden is wel constant gebleven, dit zijn er gemiddeld 23 per seizoen.
De berg- en luchtredding waarschuwt
De berg- en luchtredding roept iedereen op voorzichtig te zijn dit winterseizoen als je buiten de piste wilt gaan wintersporten. Bereid jezelf voor, houd rekening met lawinegevaar en gebruikt geschikt materiaal! De inzet van de reddingshelikopter is weersafhankelijk. Niet bij alle weertypes kan deze worden ingezet en daarom is een redding soms extra lastig.
Wat je sowieso bij je moet hebben buiten de piste?
De reddingsdienst geeft enkele essentiële items aan die in je rugzak moeten zitten als je buiten de piste wilt gaan wintersporten. Stop dit sowieso in je rugzak: warme kleding, warme dranken, een reddingsdeken en een EHBO-doos. Ook lawineuitrusting is belangrijk, zoals een lawinepieper, sonde, schep en lawine-airbag. Deze items moeten elk jaar worden gecheckt.
“Goed materiaal is belangrijk. Maar het is minstens zo belangrijk om onder de knie te krijgen hoe je ermee om moet gaan. In geval van nood moeten de handvatten goed zijn. We raden daarom passende cursussen aan om het juiste gebruik van de items te leren, situaties te beoordelen en risico’s te minimaliseren”, legt Mario Amann van “Safe Vorarlberg” uit.
››› Alles wat je wilt weten over freeriden
Schat de risico’s goed in buiten de piste
Een goede uitrusting en planning kunnen je redden bij gevaar, maar vooraf moet je ook op de hoogte zijn van het risico dat je neemt. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wat voor de ene een mooie piste is, is voor de ander een te grote uitdaging. Schat dus voordat je de piste afdaalt goed in of je dit echt wilt, of dat je de piste beter kunt overslaan. Ga bovendien ook nooit alleen op pad maar altijd in een groepje of met gids.
In het geval van een ongeluk
Als er dan toch een ongeluk gebeurt, zorg er dan voor dat je gevonden kunt worden door de plaats van het ongeluk duidelijk te maken. “Dit kan door het Y-teken te laten zien (handen omhoog wijzen) of door met gekleurde kleding te zwaaien. Je kunt het beste een veiligheidshesje in je rugzak meenemen. Dit is al van ver duidelijk te zien”, legt de ervaren bergredder Artur Köb uit.