Nieuwsalert per mail ontvangen

Spannagelhöhle: een rondje onder de sneeuw door

Midden op de Hintertuxer gletsjer ligt de ingang van de Spannagelhöhle. Vlak onder het Tuxer Fernerhaus vind je het Spannagelhaus, vanaf waar rondleidingen door het 12,5 kilometer lange grottenstelsel starten. Heb je geen claustrofobie? Zet dan je ski’s een uurtje opzij en betreed de grot eens.

Tijdens de reis die ik met Just Away maakte behoorde een bezoek aan de Spannagelgrot tot het keuzeprogramma, wat betekende dat ik kon kiezen tussen skiën of de grot bezoeken. Een gemakkelijke keuze, skiën natuurlijk. Maar hé, dat doe ik het hele seizoen al en een unieke bezienswaardigheid als deze kan ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan. Oké, toch maar de grot bezoeken dan. Na twee minuten in de grot wist ik dat ik de goede keuze had gemaakt en ik raad jullie aan ook eens dezelfde keuze te maken.

Spannagelgrot

Sinds 1994 is het voor bezoekers mogelijk om onder begeleiding van een professionele gids rondleidingen te volgen door de grot. Na het aantrekken van een fancy rubberen jas met rubberen handschoenen daal je af in de grot om je daar een klein uur te vermaken. Voor de normale toerist is een route van 500 meter uitgezet door (soms smalle) gangen, over bruggen en via trappen. Ben je wat sportiever, dan kun je langer door de grotten trekken, met touwen en al.

Even waan je jezelf in een compleet andere wereld. In plaats van de 20 graden onder nul die het op de gletsjer kan zijn, is de temperatuur in de grot constant 2 graden boven nul. Denk daar bij je kledingkeuze ook om, want ik heb het flink warm gehad.

spannagel grot

Hoe de Spannagelhöhle precies is ontstaan kunnen de gidsen je het beste vertellen, maar de veroorzaker is in ieder geval de gletsjer. Het smeltwater dat in het verleden door de gangen stroomde nam veel gruis mee, waardoor de gangen steeds verder uitsleten. Op sommige plekken in de grot is dat dan ook duidelijk te zien aan de structuur van de wanden. Tegenwoordig zijn de waterstromen in de grot niet meer in staat grote rotsblokken mee te nemen en de rubberen jas is dan ook niet bedoeld om je tegen smeltwater te beschermen. Wel ben je dankbaar dat je die jas aanhebt, anders zie je er na de rondleiding uit alsof je door een modderpoel hebt lopen rollen. En ook de helm is geen overbodige luxe. Zonder het hoofddeksel hadden we met z’n drieën genoeg hersenschuddingen opgelopen voor een heel voetbalteam.

In de zomer kun je de Spannagelgrot dagelijks bezoeken, maar in de winter enkel op aanvraag op de dinsdag en vrijdag. Een rondleiding van een uur kost € 12,- per persoon en voor kinderen van 6-15 jaar € 6,-. Kinderen van 4-5 kunnen gratis mee, mits zij groter zijn dan 1.20 meter. Voor jongere en kleinere kinderen is het te gevaarlijk om mee te lopen. Als je van meer uitdaging houdt, dan is het (vanaf 14 jaar) mogelijk om te gaan trekken door de grot. Deze tour duurt 2,5 tot 3 uur en kost € 40,- per persoon. Telefonisch aanmelden kan via +43 5287 87251 en via de e-mail kan geboekt worden door te mailen met [email protected]. Verdere info vind je op de website van het Spannagelhaus.

Voordat je gaat boeken wil ik nog wel even benadrukken dat je dit bezoek beter aan iemand anders kunt overlaten als je last hebt van claustrofobie. Over het algemeen is de grot redelijk breed en hoog, maar op bepaalde stukken wordt het toch wat krap en laag. En mocht je nu echt groot zijn, dan kan het zijn dat de begeleiding je vraagt op sommige punten te blijven staan omdat je anders vast komt te zitten. Maar, voor de meeste wintersporters is een bezoekje aan de grot echt een mooie afwisseling op het skiën of snowboarden.

spannagelgrot bezoeken

Hoe je bij de Spannagelgrot komt? Een stukje naar beneden lopen of erlangs skiën.

Wij bezochten het skigebied Tignes en het was top!

Bekijk nu de spectaculaire beelden!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in