Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Smeltende gletsjers in Zwitserland onthullen menselijke botten

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De hoge zomertemperaturen zorgen voor veel vondsten op de gletsjers in de Alpen. Een paar dagen geleden werd er bekendgemaakt dat vliegtuigresten zijn gevonden van een ongeluk uit 1968 op de Aletsch Gletscher. Op twee andere plekken in het Zwitserse kanton Wallis zijn menselijke resten gevonden. Oorzaak van de vondst: het smelten van de gletsjers.

Lichamen gevonden in Wallis

Op twee verschillende plekken in het Zwitserse Wallis zijn botten aangetroffen. De eerste plek waar menselijke resten zijn gevonden is op de Stockji-Gletscher dicht bij Zermatt. Dit gebeurde eind juli 2022 vlak bij de Matterhorn. Twee Franse bergbeklimmers kwamen de resten tegen tijdens hun wandeltocht. De 55-jarige Luc Lechanoine vertelt aan Blick: “Vincent en ik waren op de gletsjer voor een tocht van enkele dagen. Op de dag dat het lichaam werd gevonden, waren we aan het afdalen naar de Schönbielhütte. Het was de voorlaatste etappe, de volgende dag zouden we afdalen naar Zermatt.” Op een steen ontdekten ze iets opvallends meerkleurigs. Ze besloten de berg af te dalen en hulp in te schakelen bij de politie om dit te laten onderzoeken. Met de hulp van honden zijn de resten uiteindelijk gelokaliseerd.

Daarnaast zijn er op 3 augustus 2022 menselijke botten gevonden op de Chessjen-Gletscher bij Saas-Fee. De botten zijn een paar kilometer zuidelijk van Saas-Fee aangetroffen.

Wat gebeurt er nu met de resten?

In beide gevallen zijn de resten gevonden dichtbij een pad dat al jaren amper gebruikt is. Van beide plekken zijn de menselijke resten opgehaald door een helikopter. Het is nog niet duidelijk hoelang de lichamen op de Zwitserse gletsjers hebben gelegen. De Franse bergwandelaar vertellen aan Blick dat het leek alsof de gevonden resten uit de jaren 80 komen. De kleuren waren neon en in de jaren 80 stijl. Ook vertelt één van de wandelaars dat de lichamen nog redelijk intact waren, alleen een beetje beschadigd.

Nu gaat de politie een onderzoek instellen om de resten te identificeren. Het zou ook niet gek zijn als dit nog eens vaker voor gaat komen. Bij de autoriteiten zijn sinds 1925 rond de 300 gevallen gemeld van vermiste personen waarvan niets verder meer gevonden is. Nu de temperaturen steeds verder oplopen kan het zijn dat er meer tevoorschijn komt uit de gletsjers.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in