Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Skigebied wil kunstsneeuw maken van rioolwater

Wintersportredacteur

‘Don’t eat the yellow snow!’ is een zinnetje dat je op wintersport regelmatig voorbij hoort komen. In een privé skigebied in het Amerikaanse Montana wordt deze waarschuwing straks misschien wel afgegeven voor alle sneeuw. The Yellowstone Club (in de buurt van Big Sky) heeft namelijk een aanvraag ingediend om rioolwater om te zetten in kunstsneeuw.

Uiteraard wordt dat water wel eerst gezuiverd en behandeld. Er komt dus echt geen vieze geel/bruine smurrie uit de sneeuwkanonnen. Maar, toegegeven, het idee klinkt wel bijzonder.

Sneeuw van afvalwater

Al het afvalwater van huizen, bedrijven en vaak ook het hemelwater, komt in het riool terecht. Van daaruit stroomt het verder naar verschillende rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is zo in ons land, maar ook in veel andere landen die zijn aangesloten op de riolering. Daar aangekomen wordt het water gezuiverd, voordat het weer terug in het oppervlaktewater terecht komt. Je kunt het dan nog niet drinken, maar het is wel schoon genoeg.

Het afvalwater uit de omgeving van The Yellowstone Club komt in de nabijgelegen Gallatin River terecht. Maar ook hier wonen steeds meer mensen en dat betekent dat er meer afvalwater wordt geproduceerd. Dat kan niet allemaal in de rivier terecht komen, omdat dit gezuiverde afvalwater ook bepaalde voedingsstoffen bevat wat de groei van schadelijke algen bevordert. Om de rivier te ontlasten, heeft het skigebied daarom in 2020 een aanvraag ingediend om van dit afvalwater kunstsneeuw te mogen maken.

Ecologische voetafdruk

Het klimaat verandert en de aarde warmt langzaam op. Een gegeven waar we inmiddels niet meer omheen kunnen. Om ook in de toekomst van een wintersport te kunnen blijven genieten, nemen veel skigebieden initiatieven om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Volgens een van de beheerders van The Yellowstone Club is kunstsneeuw maken van afvalwater een geweldige manier om wederom een goede stap in de richting te zetten. Iedereen van de organisatie is ontzettend enthousiast over het nieuwe recyclingproces.

Zuivering

Op dit moment wordt een deel van dit afvalwater al gebruikt om alle golfbanen van Big Sky in de zomer mee te besproeien. Als een ander deel straks ook in het skigebied wordt gebruikt, zou dat alleen maar beter zijn. Nou hoor ik je denken, ja maar als het smelt komt het toch alsnog in de bodem terecht? Uiteraard heeft The Yellowstone Club daar allerlei onderzoeken naar gedaan. Al sinds 2011 zijn ze bezig met tests om kunstsneeuw te maken van afvalwater. Er zit een heel proces achter en van het water dat uiteindelijk terug in het stroomgebied terecht komt, wordt verwacht dat het lagere concentraties stikstof, fosfor en andere bacteriën zal bevatten.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in