Skiër met veel geluk na 40 minuten onder sneeuw vandaan gered

Een 22-jarige man is met veel geluk gevonden nadat hij door een lawine meegenomen werd. Het ongeval gebeurde in het Zwitserse Jaun op 14 januari. De man heeft 40 minuten lang onder een laag sneeuw van ruim 3 meter gelegen. De reddingsdiensten konden hem vinden met dank aan de Recco reflector in zijn kleding en een zeer scherpe lawinehond.

Recco was zijn redding

De man was samen met twee andere aan het skiën op een steile helling toen er een lawine loskwam. Niemand van de groep was uitgerust met een degelijke lawine-uitrusting. De lawinediensten gebruiken normaal gesproken een ontvangende pieper om lawineslachtoffers op te sporen. Deze ontvangt enkel het signaal van een uitzendende pieper. Recco reflectoren worden door dit apparaat niet herkend. Nadat de lawinedienst geen signaal opvingen van een pieper in de omgeving, besloten zij om de Recco-detector te gebruiken. Dit is een apparaat dat men normaal gesproken gebruikt om personen onder de sneeuw op te sporen die al overleden zijn.

Man maakt het goed

Na 10 minuten zoeken had de lawinehond een gebied afgebakend waar de man moest liggen. Hierop begon de lawinedienst de man te zoeken met behulp van een sonde. Dit mocht echter niet baten. Door de Recco-detector konden ze het slachtoffer lokaliseren. Na 40 minuten graven vonden ze de man die nog levend en bij bewustzijn was. De man is naar het ziekenhuis afgevoerd en maakt het goed. De man heeft erg veel geluk gehad met dit ongeval. Wanneer iemand langer dan 15 minuten onder een laag sneeuw ligt, daalt zijn of haar overlevingskans zeer sterk.

[dfp_native_ad]

 

Geschikte lawine-uitrusting

Zorg ervoor dat je een geschikte lawine-uitrusting bij je draagt wanneer je besluit om buiten de pistes te gaan. Enkel een Recco is niet voldoende. Een geschikte lawine-uitrusting bestaat minimaal uit een pieper, een sonde en een schep. Deze uitrusting kun je nog uitbreiden met een lawine airbag rugzak. Een airbag zorgt ervoor dat de kans dat je diep begraven wordt onder de sneeuw kleiner wordt. Het gebruik van een airbag maakt een lawinepieper echter niet overbodig. Het spreekt voor zich dat het meest belangrijke is om er zorg voor te dragen dat je überhaupt niet in een lawine terecht komt en daarom met de juiste kennis en begeleiding buiten de piste gaat.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Strengere straffen

In Oostenrijk is er binnen de regering momenteel een discussie gaande of de straffen voor het veroorzaken van een lawine niet strenger moeten zijn. Deze discussie is aangewakkerd door het grote aantal lawinemeldingen de afgelopen weken. Meer informatie hierover lees je in onderstaand artikel.

Straffen voor wintersporters strenger?

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in