Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiën in Lesotho? Het kan!

Nextdestination.nl ging op zoek naar bijzondere skigebieden en kwam terecht in Lesotho, een koninkrijk midden in Zuid-Afrika. Een wit lint in het midden van een vallei tussen een paar groen bruine bergtoppen. De kilometer piste is bijna volledig opgebouwd uit kunstmatige sneeuw. We kunnen een lach niet onderdrukken. Wat doet een ski resort hier? Natuurlijk, we wilden er zelf heen, reden er zelfs zes uur vanuit Durban. Één piste, één restaurant en één apres ski tent. Dat is wel even anders dan de Alpen, maar you know what? Het was geweldig!

IMG_1564 copy

“There is nothing like it,” zegt Luke als ik hem enigszins verbaast vraag waarom hij hier snowboard les geeft. “We zitten in de middle of nowhere. Op drieduizend meter hoogte. In Lesotho!” Per zin probeert hij met steeds groter wordende ogen aan te geven hoe gaaf dit eigenlijk is. En hij heeft gelijk. De sfeer in dit kleine ski-dorpje is uniek. Binnen een dag ken je eigenlijk iedereen. De locals die in de ski-verhuur, shop en restaurant werken. 

European touch, African vibe
Het gebied is bijzonder goed georganiseerd, on-Afrikaans bijna en er zijn veel overeenkomsten met de Alpen. Er is een skiverhuur, winkel met moderne wintersport kleding, kinderopvang, een restaurant en een bar. De skischool is echt goed op orde en internationaal, met leraren uit bijna tien verschillende landen. Veel van de leraren komen uit Europa en hebben Oostenrijkse, Britse of Sloveense diploma’s. Zij trainen ook in de vroege ochtend, zoals Oostenrijkse scholen dat doen, rode jassen in een mooi lint achter elkaar.

Volgens Jan Krivan, Sloveen en Head Winter Operations, is het bijzonder werken. “80% van de gasten is beginner en evenzoveel mensen hebben nog nooit sneeuw in het echt gezien. Als het een keer sneeuwt tijdens de les, dan stopt iedereen. Gewoon om te kijken naar de vlokken. De Zuid-Afrikaan is ook een ander soort skiër. Meer laid back, relaxed.  Vaak ook in spijkerbroek en T-shirt. Die is al blij dat hij sneeuw ziet en mag skiën. Fun is het allerbelangrijkste, de techniek leren komt voor deze mensen vaak op de tweede plaats. Ook zijn ze soms wat onbesuisd op de piste, daarom hebben we altijd Ski Patrol paraat staan.” Die gasten van de Ski Patrol zijn trouwens ook uitermate relaxt, maar inderdaad nodig. “Het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt op twee uur rijden, over de grens in Zuid-Afrika.”

Lees het volledige verhaal over skiën in Lesotho op www.nextdestination.nl

Hieronder nog enkele foto’s van het bijzondere maar prachtige skigebied.

IMG_1988 copyIMG_1951 copy
IMG_1849 copyIMG_1631 copyIMG_1564 copyIMG_1382-2

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in