Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Skiën in de zomer: deze skigebieden zijn open

Ligstoeltjes op een rijtje in een skigebied in de zon

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Skiën in de zomer? Dat klinkt best bijzonder, maar het is heel goed mogelijk. In de zomermaanden zijn meerdere skigebieden geopend. Weliswaar met minder pistes dan in de winter, maar sneeuw is sneeuw en bergen zijn bergen. Zet gewoon je wekker extra vroeg en ga ervoor. In dit artikel hebben we skigebieden op een rijtje gezet waar je in de zomer kunt skiën.

Skiën in de zomer

Iedereen met een kloppend wintersporthart baalt van de zomer. Het skiseizoen is voorbij en het duurt maanden voordat er weer geskied kan worden. Skiën in indoor skihallen is leuk voor een paar keer, maar het haalt het lang niet bij echte sneeuw en bergen. Gelukkig kun je ook in de zomer skiën op echte bergen en sneeuw. In de Alpen, maar ook daarbuiten zijn een aantal skigebieden en gletsjers open in de zomermaanden. Dus, waar wacht je nog op?

1. Hintertuxer Gletscher

Op de Hintertuxer Gletscher kun je niet alleen in de zomer skiën, maar ook de rest van het jaar. De gletsjer is maar liefst 365 dagen per jaar geopend. ’s Winters heb je hier toegang tot ongeveer 60 km aan pistes. In de zomermaanden is dat aantal iets beperkter, maar met +/- 20 km is er nog meer dan genoeg om van te genieten. Ook vind je hier dan een leuk speelpark waar de kinderen kunnen spelen. Verder kun je gletsjerwandelingen maken of ijsklimmen. Ook kun je een grot bezoeken. Kortom: genoeg winterplezier in de zomer!

2. Matterhorn Glacier Paradise + Cervinio Ski Paradise

Het tweede skigebied dat 365 dagen per jaar geopend is, is het Matterhorn Glacier Paradise in Zermatt. Geniet van zo’n 21 km aan pistes en een schitterend uitzicht op de indrukwekkende Matterhorn. Vanuit Zermatt heb je het hele jaar door toegang tot het skigebied. In de zomer ski je hier op grote hoogte, tot bijna 4000 meter. Een hele bijzondere ervaring voor iedereen die dit nog nooit heeft meegemaakt. De afdalingen zijn erg breed en zeer populair onder skiteams die hier zomers komen trainen. Na het skiën kun je het sfeervolle Zermatt verkennen. Uiteraard met een lekker koud biertje op het terras.

Niet alleen via Matterhorn Glacier Paradise, maar ook in Cervino Ski Paradise kun je in de zomermaanden de berg omhoog om af te dalen. Via Plateau Rosa kunnen wintersporters de pistes ook bereiken. Vanaf de Italiaanse kant heb je drie liften nodig om de afdalingen boven op de gletsjer te bereiken. Eerst neem je de lift vanuit Breuil-Cervinia tot Plan Maison (2555 meter), dan neem je de gondel richting Cime Bianche Laghi (2812 meter) en als laatste stap je over op een lift die je brengt tot 3480 meter. 

3. Stilfser Joch, Passo dello Stelvio

Stilfser Joch, ook wel bekend als Passo dello Stelvio, ligt tussen de 2758 en 3450 meter in Italië op de top van de Stelviopas. In dit skigebied komen enkele van de beste wedstrijdskiërs ter wereld om te trainen voor volgend seizoen. Maar het skigebied is ook geopend voor de reguliere wintersporter. In totaal kun je hier als alles open is skiën op 8 geprepareerde pistes. De moeilijkheidsgraad verschilt tussen rood en blauw. Er is één rode piste en de rest is blauw. Ook zijn er 6 liften en verschillende langlauftrails, toerskiroutes en een snowpark aanwezig op de Stilfser Joch.

Waarom je pas in juni kunt skiën op de Stilfser Joch? In winter is er groot lawinegevaar op deze berg en ligt er te veel sneeuw om het skigebied te kunnen bereiken. De bergpas wordt in de winter namelijk niet sneeuwvrij gemaakt. Pas in de zomermaanden kan de toegangsweg sneeuwvrij gemaakt worden voor de wintersporters en andere bergliefhebbers.

4. Les 2 Alpes

Vanaf mei is skiën mogelijk in Les 2 Alpes. Houd er wel rekening mee dat naarmate de zomer vordert, de lager gelegen pistes sluiten en het pisteaanbod iets kleiner wordt. Doorgaans ski je hier in de zomer tussen de 3200 en 3600 meter hoogte. Hoogtepunt in Les 2 Alpes is absoluut het uitgebreide funpark met kickers tot wel 20 meter hoogte. Ga er zeker even kijken, zo vet om al die stunts te zien! De pistes zijn ’s zomers dagelijks geopend van 08.00 uur tot 12.30 uur.

Lees ook: deze skigebieden zijn alleen zomers open.

5. Fonna Glacier Ski Resort

Het hoogste punt van skigebied Fonna in Noorwegen ligt op 1530 meter hoogte en het laagste punt op 1250 meter. Voor iemand die altijd in de Alpen skiet, is dat bijna niet voor te stellen. Al helemaal niet als je zegt dat dit skigebied alleen in de zomer geopend is. Fonna ligt voor Noorse begrippen juist erg hoog. Er valt ontzettend veel sneeuw, waardoor de bergweg ’s winters niet schoon te krijgen is. Daarom kun je er in de winter alleen met een helikopter komen. Fonna, ook wel bekend als het Fonna Glacier Ski Resort, is een zeer geliefd skigebied bij skiteams en freestylers. Het is een klein gebied met slechts 4 pistes en 1 sleeplift. Daarentegen zijn er wel 3 funparks aanwezig. Voor langlaufers is er 5 km aan loipes te vinden. Vanuit het skigebied heb je een fantastisch uitzicht op de fjorden.

6. Galdhøppiggen Sommerskisenter

De Galdhøpiggen is met 2469 meter hoogte de hoogste berg van Noorwegen. Vlak daaronder, op de Juvbreen gletsjer, ligt gletsjerskigebied Galdhøpiggen Sommerskisenter. Dit skigebied is alleen in de zomer geopend. Een bezoekje aan Galdhøpiggen Sommerskisenter betekent meer dan alleen skiën. Zo kun je bijvoorbeeld ook een van de gezellige plaatsjes in de buurt bezoeken. Het gletsjerskigebied bevindt zich in een prachtige omgeving en dat geeft eigenlijk al genoeg redenen om er eens heen te gaan. En dat niet alleen, je bent hier aan het skiën in een berggebied met sneeuwcondities waar de Alpen jaloers op kunnen zijn. Dat terwijl je vrienden aan het verbranden zijn aan het strand! Skiën in de zomer, is het iets voor jou?

7. Stryn

Misschien wel het populairste zomerskigebied van Noorwegen is Stryn. Wanneer alle andere gebieden sluiten, opent dit gebied haar deuren weer. En wie wil er nou niet skiën in een van de grootste skigebieden voor skiën in de zomer in Noorwegen! Er zijn slechts twee liften, maar die bieden wel toegang tot een geweldig terrein. Je skiet hier vlakbij de Geirangerfjord, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Profiteer vooral ’s ochtends van de pistes en trek ’s middags de geweldige omgeving in.

8. Saas-Fee

Het autovrije dorp Saas-Fee ligt aan het eind van het Saastal, niet ver van het hierboven genoemde Zermatt. Aan de rand van het dorp ligt een skigebied met ruim 100 km aan pistes. Vanwege de hoge ligging en de aanwezigheid van meerdere gletsjers, kun je in Saas-Fee bijna het hele jaar door op de latten staan (van juni tot april). Het skigebied is slechts twee maanden gesloten. In de zomer is het pisteaanbod wel iets beperkter, zo’n 21 km in totaal. Wel vind je hier, net als in de winter, een geweldig snowpark. Het gebied is zeer geliefd bij professionele skiërs. Zij komen hier graag om te trainen. Naast skiën valt er nog veel meer te beleven. Van hiken tot lekker lunchen op het terras van een gezellige berghut, een gletsjer belevenistour en mountainbiken. Tijdens een zomervakantie in Saas-Fee hoef je je niet te vervelen.

9. Val d’Isère

In de zomer kan er geskied worden op de Glacier du Pisaillas in Val d’Isère. Met de auto kun je tot aan het begin van de gletsjer rijden, om daar te parkeren en de lift omhoog te nemen. Er zijn zes pistes open, maar daarvan zijn er drie gereserveerd voor trainingsdoeleinden. Op ski’s kun je een maximale hoogte van bijna 3200 meter bereiken. Naast skiën valt er in de omgeving van Val d’Isère ’s zomers nog veel meer te beleven. Kaasliefhebbers moeten echt naar Sainte Foy voor een proeverij of tour, je kunt er prachtige hikes maken en bewonder ook zeker het nabijgelegen Lac du Chevril.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in