Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Safeback SBX: nieuw apparaat dat levens kan redden bij lawines

© Safeback Avalanche Survival Gear

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Het nieuwe apparaat Safeback SBX is goede ontwikkeling als het gaat om overleven bij lawine-ongelukken. Ook deze winter zijn er weer ongelukken door lawines gebeurd in de Alpen. Lawines blijven ontzettend gevaarlijk en dat komt mede door de kans op verstikking bij volledige begraving onder de sneeuw. Er is nu een nieuw apparaat dat levens kan redden bij lawines, de Safeback SBX, van Noorse ontwikkelaars. Het apparaat lijkt veelbelovend na een onafhankelijk onderzoek van de Eurac Research in Bolzano.

Safeback SBX

Het nieuwe apparaat met de naam Safeback SBX is in Noorwegen ontwikkeld. Het is een machine die in de rugzak is geïntegreerd. In het geval van een lawine kan deze anderhalf uur lang 150 liter lucht per minuut via twee slangen naar het slachtoffer toe brengen. “Het apparaat maakt een lawine niet minder levensbedreigend, maar het kan de sterfte verminderen”, zegt Hermann Brugger van Eurac Research. Het apparaat geeft het slachtoffer de kans om langer vol te houden onder een sneeuw, terwijl er gezocht wordt.

Hoe groot is de kans op verstikking?

Zodra iemand bedolven is onder de sneeuw, begint de tijd de tikken. Als het slachtoffer binnen 20 minuten gevonden is, is de kans groot dat hij/zij gered wordt, mits er geen ander letsel ontstaan is tijdens het ongeluk. Na een half uur heb je nog 30% kans om te overleven en na één uur is er zelfs maar 3% kans dat je het ongeluk nog kunt navertellen. Dit komt omdat je naarmate de tijd verstrijkt steeds minder lucht hebt onder de sneeuw. Om deze reden zou de nieuwe Safeback SBX een oplossing kunnen zijn om meer levens te redden bij lawine-ongelukken.

Eurac Research test onder realistische omstandigheden

Om onafhankelijk te testen of het apparaat werkt heeft Eurac Research een onderzoek gedaan onder realistische omstandigheden. Dertig mannen en vrouwen zijn als proefpersonen begraven onder de sneeuw met het apparaat. Al liggend op de buik zijn deze personen bedolven onder de sneeuw. De helft van de proefpersonen kreeg het echte Safeback SBX apparaat mee, de andere helft kreeg een niet werkend apparaat dat alleen nagemaakte geluiden produceert. Tijdens de actie zijn verschillende getallen gemeten. Denk daarbij aan de verdeling van de zuurstof en kooldioxide tijdens het ademen en de stressrespons van het lichaam.

Onafhankelijk onderzoek

De Eurac-wetenschappers hebben onafhankelijk onderzoek gedaan naar de Safeback SBX. Ze zijn niet betaald voor het onderzoek. “Het Noorse bedrijf nam vrijwillig contact met ons op, ook al nam het een risico”, zegt Giacomo Strapazzon van Eurac Research in de Tiroler Tageszeitung.

Uitslag van de test: Safeback SBX vormt een oplossing

“De tests zijn allemaal buitengewoon goed verlopen”, meldt Hermann Brugger. Nog niet alle gegevens zijn geëvalueerd, maar op het eerste gezicht ziet het er volgens de onderzoekers niet slecht uit. Dit apparaat zou in de toekomst heel goed inzetbaar kunnen zijn voor bijvoorbeeld freeriders. De wetenschappelijke resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Volgens de officiële website over de Safeback SBX is het apparaat in 2022 gelanceerd op de ISPO München. In februari 2023 heeft het apparaat, nog voordat het op de markt is gekomen, een Amerikaans patent gekregen. Vanaf komende winter (2023/2024) is de Safeback SBX verkrijgbaar in de VS. De prijs zal rond de € 699,- liggen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in