Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Opnieuw rijverboden in Oostenrijk in het hoogseizoen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Vanaf eind december zijn er weer rijverboden op alternatieve en kleinere wegen in Oostenrijk van kracht. Een aantal jaar geleden werden deze rijverboden voor het eerst toegepast. Waarom? Om sluipverkeer op bepaalde routes te weren en de onwijze drukte in het hoogseizoen voor de lokale bevolking te verminderen. Benieuwd waar je niet mag rijden en wanneer de rijverboden in Oostenrijk gelden?

Rijverboden in Oostenrijk

In Kufstein, Reutte en Schwaz gelden er ook dit jaar rijverboden. Die gaan vanaf 23 december in. Zo worden onder andere wintersporters gedwongen om over de snelwegen te rijden, in plaats van sluiproutes te nemen. Deze rijverboden werden voor het eerst ingezet in de zomer van 2019. Daarna zijn ze ook vaak in de winter gebruikt om de lokale bevolking te beschermen. Dit jaar wordt er meer rekening gehouden met vooral de vakantiedata in Duitsland. De ervaring leert dat deze periodes vaak het drukst zijn op de wegen in Oostenrijk.

Periode van de rijverboden?

Dit jaar activeert de regering de rijverboden van 23 december 2023 tot 1 april 2024 in Reutte, Kufstein en Schwaz op sommige wegen. Deze gelden in de weekenden en op feestdagen van 7.00 uur tot 19.00 uur. Bestemming- en bronverkeer zijn uitgesloten, het geldt dus alleen voor motorvoertuigen die op doorreis zijn. Alleen voertuigen waarvan de bestemming of het startpunt in het relevante gebied ligt, worden uitgesloten op de regel. De politie en wegtoezichthouders gaat controleren of iedereen zich aan het verbod houdt. De zones kun je herkennen aan grote LED-borden. Deze gaan aan zodra het rijverbod ingaat.

Vignetvrije snelwegtrajecten

Sinds 15 december 2019 zijn vijf snelwegtrajecten vrij van de vignetplicht. Dat betekent dat je dus zonder het vignet Oostenrijk op deze wegen kunt rijden. Ideaal, want zo kun je onder andere zonder vignet naar SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental en KitzSki (Kitzbühel/Kirchberg). Helaas gooien de rijverboden daarbij wel roet in het eten. Je hebt namelijk een ‘alternatieve route’ nodig om er zonder vignet te komen. Lees voor meer informatie, alles over de vignetvrijstellingen op de pagina over het vignet Oostenrijk 2023 of 2024.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in