Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijkse hoteliervereniging: wintersport wordt flink duurder

Wintersport Snow Space Salzburg

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

De prijzen voor een wintersport gaan waarschijnlijk flink omhoog, dat verwacht de Oostenrijkse hoteliervereniging. Na het bericht vanuit Zwitserland over een mogelijke stillegging van de skiliften door de energiecrisis en de verwachte stijging van kosten voor een skipas in het Zillertal, is ook dit geen goed nieuws voor de wintersporter.

De Oostenrijkse hotelsector verwacht dat een wintersportvakantie dit jaar een flink stuk duurder kan worden. De hoteliervereniging in het land rekent op een stijging van 15 procent, schrijft ORF. Zonder aanvullende hulp van de overheid worden er zelfs veel faillissementen voorspeld. Deze ontwikkeling is niet alleen vervelend voor de wintersporters, maar natuurlijk ook voor de bedrijven.

Duurdere wintersport

Zowel de inflatie als de hoge energieprijzen spelen mee aan het feit dat er een duurder wintersportseizoen aan zit te komen. De toekomst is nog erg onzeker voor de lokale bedrijven in Oostenrijk. Veel wintersporters zouden volgens de voorzitter van de Oostenrijkse hoteliervereniging, Walter Veit, nog terughoudend in het boeken van accommodaties. Waarschijnlijk door de twee onzekere afgelopen jaren, maar wellicht ook door een kleinere portemonnee vanwege inflatie. Dit helpt zeker niet mee voor de bedrijven in de wintersportgebieden.

Energiecrisis als oorzaak

De grootste boosdoener is de energiecrisis. Veit schat dat de energieprijzen nog niet klaar zijn met stijgen. Deze kunnen volgens hem nog verdrievoudigen ten opzichte van afgelopen winter. Dit is een echt probleem voor de lokale bedrijven. De extra kosten die in rekening gebracht zullen worden kunnen de bedrijven namelijk niet volledig doorberekenen in de prijzen. Ze zijn dan bang dat niemand meer gaat boeken. Dat betekent dat ze zelf zullen moeten opdraaien voor de kosten.

Steun van de overheid

De voorzitter hoopt op steun van de Oostenrijkse overheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een energiekostencompensatie of belastingvoordelen. Zo niet, dan verwacht Veit een flinke golf aan faillissementen het komende seizoen. De overheid heeft echter nog geen beslissingen gemaakt. Er staat dus nog niks vast voor het komende wintersportseizoen. Er kan daarom nog niks concreets worden gezegd over op hoeveel extra kosten je moet rekenen voor je aankomende wintersport.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in