Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Energiecrisis Zwitserland dreigt: is stillegging van de skiliften een mogelijkheid?

© Skiinformatie

Wintersportredacteur

Net als in Nederland en andere landen, dreigt er ook een energiecrisis in Zwitserland. De winter zit eraan te komen en voor het Alpenland is dat een belangrijke periode van inkomsten. Op dit moment is het land hard bezig met werken aan een noodplan, waarin stillegging van de skiliften in Zwitserland als mogelijkheid wordt genoemd. Een mogelijkheid die grote gevolgen met zich mee kan dragen. Laten we hopen dat het niet zover komt.

Mogelijke stillegging van de skiliften in Zwitserland

Na twee lastige jaren in de wintersportindustrie, lijkt er een andere dreiging te zijn die een ‘normaal’ skiseizoen lastig kan maken. Voor een mogelijke energiecrisis, waar heel Europa zich op voorbereidt, wordt ook in Zwitserland gevreesd. Om goed voorbereid te zijn is het land aan het werken aan een noodplan, waarbij complete stillegging van de skiliften als mogelijkheid wordt voorgehouden. Een rampzalige mogelijkheid voor de toeristische sector, die grote gevolgen met zich meedraagt.

6 miljard aan inkomsten in gevaar

De regering van Zwitserland bereidt zich voor op een komende energiecrisis en werkt bespaarideeën uit in niveaus van eventuele escalatie. Een van die ideeën is het stopzetten van de skiliften in de wintersportgebieden. Het idee dat die mogelijkheid voor komend skiseizoen bestaat, zit veel bedrijven niet lekker. Het wintertoerisme is een van de grootste inkomstenbronnen van het land en het stilleggen van de skiliften raakt veel ondernemers. Toeristen van heinde en ver komen om te skiën in Zwitserland en draaien de skiliften niet, dan heeft dat natuurlijk ook effect op de hotels, restaurants en winkels.

Zonder een normaal skiseizoen lopen de liftmaatschappijen in Zwitserland een geschatte 800 miljoen Zwitserse Frank mis. Als ook de omzetten van andere gerelateerde bedrijven worden meegerekend, wordt zelfs over zo’n 6 miljard omzetverlies gesproken. En dat terwijl veel ondernemers nog kampen met de gevolgen van de coronacrisis…

Lees ook: Mogelijk duurdere skipassen in het Zillertal door hoge stroomprijzen

Nog geen definitieve plannen

De regering vertrouwt er nu op dat bijvoorbeeld het lager zetten van de verwarming genoeg is om de energiecrisis in Zwitserland te bestrijden. De plannen voor het eventuele stilleggen van de skiliften in Zwitserland zijn daarmee verre van definitief. Bovendien zegt Berno Stoffel (directeur van Seilbahnen Schweiz) tegen de Zwitserse krant Blick dat de skiliften in Zwitserland een relatief gering aandeel van zo’n 0,3% hebben op het totale energieverbruik in het land. Daarmee hoopt hij, en met hem vele andere ondernemers en toeristen, dat deze mogelijkheid van tafel wordt geveegd, mocht Zwitserland in energiecrisis raken. Want in hoeverre weegt de eventuele energiebesparing op tegen de economische gevolgen van een dergelijke keuze?

Men hoeft daarom nog niet enorm te vrezen. Er wordt in het noodplan ook gekeken naar andere oplossingen waarbij de liften in Zwitserland kunnen blijven draaien. Denk aan een verminderde snelheid van de gondels en stoeltjesliften en kortere openingstijden van de liften.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in