Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Mogelijk duurdere skipassen in het Zillertal door hoge stroomprijzen

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Niet alleen hier hebben we te maken met exploderende energieprijzen, ook over de grens zorgt dit voor veel moeilijkheden. Zoals bij de Zillertaler Bergbahnen, die ook behoorlijk getroffen worden door de hoge stroomprijzen. Er wordt een halt geroepen op investeringen van het liftbedrijf, maar niet alleen de Bergbahnen moeten flink een duit in het zakje doen. Ook de wintersporter zal dat dit jaar waarschijnlijk gaan voelen. Zo zullen skiërs rekening moeten houden met duurdere skipassen in het Zillertal aankomend skiseizoen.

Bergbahnen kunnen extreme kosten niet zelf opvangen

Zowel individuen als bedrijven worden hard getroffen door de exploderende prijsstijgingen in energie en grondstoffen. Zo ook de liftbedrijven in het Zillertal. Daar staat flink wat vernieuwends op de planning, zoals het bouwen van de nieuwe Krimml X-press en de vervanging van de Kapauns stoeltjeslift. Die contracten zijn al vorig jaar opgesteld, maar door de toegenomen prijzen moet er opnieuw onderhandeld worden over bijvoorbeeld de staalkosten. In de kabelbaansector hebben we het over prijsstijgingen van wel 50%. Daardoor is er een grote rem gekomen op verdere investeringen. De liften in het Zillertal draaien veelal op groene stroom, maar door een explosieve prijsstijging in energie, wordt er voor de komende jaren niks nieuws qua investeringen gepland.

Het Zillertal wil een deel van de toegenomen kosten zelf opvangen, maar kan, mede door een moeilijke twee jaar in tijden van pandemie, niet alles zelf opvangen. Daardoor komt een deel ook terecht op de schouders van de wintersporter. Zo moeten wintersporters rekening houden met hogere skipasprijzen voor komend seizoen. In hoeverre de prijs hoger zal worden, is nog niet duidelijk, dat hangt ervan af hoe het de komende maanden verder gaat.

Maatregelen in skigebieden nodig?

Niet alleen de gestegen prijzen en inflatie hebben effect, ook het personeelstekort is in Oostenrijk voelbaar en zou effect kunnen gaan hebben op komende wintersport. Hoe dat er mogelijk uit kan zien? Pisterestaurants kunnen ervoor kiezen bepaalde dagen gesloten te blijven in verband met te weinig personeel. Dit zal niet alleen leiden tot grotere drukte bij andere berghutten, maar ook gevolgen kunnen hebben voor kleinere liftsystemen. Hoofd van de Zellerbergbahnen Franz Kranebitter hoopt echter dat het niet zover komt en staat er positief in. Dankzij de investeringen van afgelopen jaren hoeft er voorlopig niks gebouwd te worden in het Zillertal. Met een goede zomer, kijkt hij positief naar komende winter uit.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in