Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijk verscherpt coronamaatregelen voor de herfst

Corona wintersport 2021 2022

© Skiinformatie.nl

Elke dag het laatste wintersportnieuws

De Oostenrijkse regering en deelstaten zijn woensdag in overleg gegaan over de coronamaatregelen voor komende herfst. Conclusie: de regels worden vanaf 15 september verscherpt. Zo komt onder andere de FFP2-maskerplicht weer terug en gaat de politie strenger controleren op het naleven van de regels. Er zijn niet alleen verscherpte maatregelen aangekondigd, ook is het nieuwe stappenplan gepresenteerd. Dit treedt in werking wanneer een bepaald percentage van de IC-bedden bezet raakt. In dat geval zullen vooral de regels voor niet-gevaccineerde mensen verscherpen. Wat het plan voor komende winter precies is, leggen we hieronder uit.

De eerste maatregelen gaan 15 september van kracht. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen. Sebastian Kurz, de Oostenrijkse bondskanselier, geeft aan dat het belangrijk is om niet-gevaccineerden te beschermen.

Stappenplan coronamaatregelen herfst

De Oostenrijkse coronamaatregelen voor komende herfst zijn opgebouwd in stappen. Deze stappen zijn gebaseerd op het aantal bezette IC-bedden. We leggen het hieronder voor je uit:

 1. Vanaf 15 september (of eerder bij een bezetting van 10% van de IC-bedden):
  • Verscherpte controle op de geldende maatregelen;
  • Antigeen-testen zijn slechts 24 uur geldig in plaats van 48 uur;
  • FFP2-maskerplicht op plaatsen waar nu een gewone mond-neusbeschermingplicht geldt;
  • Advies om ook FFP2-maskers in winkels te dragen voor gevaccineerde mensen, niet-gevaccineerde mensen moeten verplicht een FFP2-masker op;
  • Controle op de 3G-regel bij samenkomsten vanaf 25 personen (was voorheen 100 personen).
 2. 7 dagen nadat de bezetting van 15% van de IC-bedden is bereikt, gaan de volgende maatregelen in:
  • Nachtgastronomie en bijeenkomsten van meer dan 500 personen zonder vaste zitplaatsen zijn alleen maar toegankelijk voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of recent genezen (2G-regel);
  • Zelftesten gelden niet meer als 3G-bewijs
 3. 7 dagen nadat de bezetting van 20% van de IC-bedden is bereikt, gaan de volgende maatregelen in:
  • Overal waar de 3G-regel geldt, mag je alleen nog maar naar binnen als je genezen bent, ingeënt bent of een PCR-testresultaat kunt laten zien. De antigeentest is dan geen geldig bewijs meer.

Coronamaatregelen winter 2021/2022

Bovenstaande maatregelen gelden voor komende herfst. Over de winter en het skiseizoen 2021/2022 zijn nog geen uitspraken gedaan. Dit staat voor komende dagen op de agenda. Dan worden duidelijke regels voor het winterseizoen met de deelstaten en de branche besproken en afgesproken. De kans is groot dat er een winterseizoen komt, de vraag is alleen nog hoe dat eruit komt te zien.

Blijf op de hoogte van het laatste coronanieuws uit de Alpen via ons liveblog!

Hoge vaccinatiegraad vereist

Kurz benadrukt dat het belangrijk is om een hoge vaccinatiegraad te creëren. ‘We willen ons niet voor altijd beperken.’ zei hij woensdag. Hierbij benadrukte hij ook het belang van de derde inenting. Deze is noodzakelijk omdat anders de bescherming zal afnemen en het aantal besmettingen weer op zal lopen. Er is nog geen uitspraak gedaan over wanneer men verwacht dat de eerste drempelwaarde gehaald wordt. Wel verwachten de bondskanselier en de minister van Volksgezondheid dat tenminste de tweede drempel begin oktober overschreden wordt.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in