Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Oostenrijk vanaf dinsdag in lockdown: skigebieden sluiten

Wintersportredacteur

Zoals vanochtend al aangekondigd gaat Oostenrijk een tweede lockdown in. Het gaat om een gedeeltelijke lockdown, die niet zo streng is als in het voorjaar. Toch worden er strenge maatregelen doorgevoerd vanaf dinsdag. De eerste skigebieden hebben aangekondigd te sluiten. Skiën is enkel mogelijk voor topsporters.

De afgelopen weken en met name de laatste dagen is het aantal positieve coronatesten erg hard gestegen in Oostenrijk. Een lockdown leek kort geleden nog ver weg volgens de Oostenrijkse regering, maar vanwege de snelle stijging neemt de overheid toch nu al deze maatregelen.

Persconferentie

Vanmiddag om 16.30 uur werden de maatregelen bekendgemaakt tijdens de persconferentie van de Oostenrijkse regering. Bondskanselier Sebastian Kurz benadrukte de slechte coronasituatie: “We hebben een intensieve pandemie in heel Europa… In de laatste week hebben we in Oostenrijk een bijna explosieve stijging gezien.” Kurz zegt dat de regering zich volkomen bewust is dat de maatregelen onpopulair zijn en dat ze de vrijheid inperken, maar dat ze nu echt nodig zijn. De bondskanselier roept op om het sociale contact verder te beperken. Je wordt meestal aangestoken door bekenden, niet door onbekenden, is de boodschap. Om privéfeesten te voorkomen wordt de avondklok ingevoerd. “Dat is eigenlijk een bezoekverbod”, aldus Kurz.

In de persconferentie werd eveneens duidelijk gemaakt dat de overheid de bedrijven niet in de steek laat. Er is een zeer groot steunpakket samengesteld voor de economie. De bedrijven in getroffen sectoren krijgen 80% van hun omzet uit het vorig jaar overgemaakt. Werknemers mogen niet ontslagen worden in bedrijven die steun ontvangen.

Maatregelen

Vanaf dinsdag 3 november 00.00 uur gaan de volgende maatregelen in:

 • Skiliften mogen niet voor vrijetijdsdoeleinden gebruikt worden
 • Horeca wordt beperkt tot afhaal- en bezorgservice
 • Hotels, pensions en andere accommodaties mogen geen toeristen meer onderdak geven. Buitenlanders die vanwege werk in Oostenrijk zijn, mogen wel ondergebracht worden.
 • Avondklok van 20.00 tot 06.00u: je mag enkel om bepaalde redenen je huis uit. Denk aan de hond uitlaten, sporten, hulpverlening en natuurlijk vanwege werk.
 • Thuiswerken wordt de norm
 • Scholen blijven open, maar hogere klassen en universiteiten schakelen over op leren op afstand.
 • Sport blijft mogelijk, maar niet als je bij elkaar in de buurt komt. Er is een uitzondering voor beroepssporters.
 • Er mogen maximaal twee huishoudens bij elkaar komen, daarbij moet wel afstand gehouden worden.
 • Zwembaden, pretparken, dansscholen, indoor speelplaatsen en veel meer faciliteiten moeten direct sluiten. Hetzelfde geldt voor fitness- en yogastudio’s.
 • Evenementen worden in de basis verboden, daaronder vallen ook beurzen, congressen, gelegenheidsmarkten en exposities. Dierentuinen, musea en bibliotheken blijven open.
 • Winkels blijven open.
 • Kappers, pedicures, schoonheidsspecialisten, etc blijven open.
 • Fysiotherapeuten en masseurs mogen hun werk blijven doen.

Het complete overzicht van maatregelen (in het Duits), vind je op de website van de Oostenrijkse overheid.

Skigebieden sluiten

Over skigebieden is in de persconferentie niets expliciet gezegd, op de website van de overheid wel. De eerste skigebieden hebben al aangekondigd de deuren te sluiten. De skisport blijft enkel voor beroepssporters mogelijk. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor geplande openingen van skigebieden in november.

Wanneer terug uit lockdown?

De vraag is natuurlijk meteen wanneer de maatregelen weer teruggedraaid worden. Daarop zei de bondskanselier dat het doel is vanaf december weer stap voor stap maatregelen af te bouwen en Oostenrijk terug kan naar een normalere samenleving. Dat betekent echter niet dat het einde van de coronacrisis in zicht is. Kurz: “Het einde van de crisis is pas in zicht als er een vaccinatie is. Daarover ben ik optimistisch… Ik schat nog steeds in dat we komende zomer weer terug kunnen keren naar de normaliteit.”

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in