Nieuwsalert per mail ontvangen

ONDERZOEK: Wintersporters hebben geen idee hoe sneeuwkettingen werken

Wintersportredacteur

Uit een onderzoek van AutoScout24 blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders geen idee hebben hoe zij sneeuwkettingen moeten monteren. Wel laat 81% een wintercheck doen bij de garage voordat zij op skivakantie gaan. Een kleine cursus om deze sneeuwkettingen te monteren lijkt ons geen overbodige luxe. 

Het hoogseizoen van de wintersportvakanties is in volle gang, maar hoe bereiden Nederlanders zich nou voor op de wintersport? Uit het onderzoek van AutoScout24 blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders de auto wel wegbrengt voor een wintercheck, maar dat 56% geen idee heeft hoe zij een sneeuwketting om moeten leggen.

Goed voorbereid

Nederlanders gaan over het algemeen goed voorbereid op wintersport. 81% zorgt ervoor dat de auto een wintercheck heeft gehad bij de garage voordat zij op wintersport gaan. Opvallend is dat vrouwen(86%) dit vaker doen dan mannen(76%).

Wintersport annuleren

Uit het onderzoek blijkt ook dat 48% het spannend vindt om te rijden met sneeuw of andere slechte weersomstandigheden. 51% geeft zelfs aan dat zij de wintersport zouden annuleren bij heel slecht weer, zoals sneeuw of lawinegevaar.

 

Auto lenen of huren

Ongeveer een vijfde van alle Nederlanders die op wintersport gaan, huurt of leent een andere auto. Vaak is dit een grotere auto of een auto met vierwielaandrijving. Jurgen Vugts, Managing Director bij AutoScout24 zegt hier het volgende over: “Het is heel begrijpelijk dat je een andere auto huurt of leent van vrienden of familie. Niet iedere auto is namelijk geschikt voor de bergen, zeker niet met sneeuw of andere slechte weersomstandigheden. Daarom is een auto met winterbanden, welke verplicht zijn in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, of met vierwielaandrijving absoluut aan te raden. Daarbij komt dat je voor een wintersportvakantie veel grote spullen nodig hebt zoals skilatten, -schoenen en -helmen. Dit past misschien niet in je eigen auto en daarom is het ook slim om een grotere auto te gebruiken.”

Sneeuwketting monteren

Uit het onderzoek blijkt dat 71% van de vrouwen niet weet hoe zij sneeuwkettingen moeten monteren. Dit tegenover 41% van de mannen die aangeven dit ook niet te weten. Dit zijn opmerkelijke percentages gezien het feit dat 8 op de 10 wintersporters wel een wintercheck laten doen bij de garage en dat bijna de helft van de wintersporters aangeeft het spannend te vinden om te rijden in slechte weersomstandigheden. Dat is niet zo gek als je niet weet hoe de sneeuwkettingen omgelegd moeten worden.

Wil jij weten hoe je de sneeuwkettingen moet monteren? Bekijk dan de video hieronder van Snowplaza. Let wel op: niet alle sneeuwkettingen zijn hetzelfde. Die van ons werken bijvoorbeeld anders. Check daarom van tevoren goed hoe jouw sneeuwkettingen werken en leg ze in Nederland alvast een keertje om.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in