Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Zo maak je de auto winterklaar

Wintersportredacteur

In de winter heeft je auto het zwaarder dan normaal. Of je nou op wintersport gaat of hier in Nederland blijft, goed voorbereid de winter in is erg belangrijk. Maar hoe maak je je auto winterklaar voor de wintersport? Waar moet je op letten en wat moet je vooral wél en niet doen? Met de volgende stappen is jouw auto binnen een mum van tijd klaar om de kou te trotseren! 

1. Wissel je zomerbanden om voor winterbanden

Hoewel ze in Nederland niet verplicht zijn, is dat wel het geval in andere Europese landen. Daarnaast zorgen winterbanden ook nog eens voor extra grip in de sneeuw. Check na het verwisselen ook gelijk je bandenspanning!

2. Sneeuwkettingen

Schaf, als je deze nog niet hebt, een paar sneeuwkettingen aan. Ondanks dat je op winterbanden rijdt zijn sneeuwkettingen verplicht als dit wordt aangegeven. Lees hier alles wat je moet weten over sneeuwkettingen.

3. Auto wassen

Een goed en regelmatig gewassen auto ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar door al dat water kunnen ramen en deuren sneller vastvriezen. Het is tijdens de winter wel extra belangrijk om je auto te wassen, omdat strooizout flinke schade kan aanbrengen aan je auto. Doe dit niet zelf, maar laat dit doen in de autowasstraat. Kies daarbij een programma met drogen na afloop. Wil je het vastvriezen van ramen en deuren voorkomen? Maak dan de rubbers van de deuren goed schoon en smeer ze in met een speciale stick, vaseline of talkpoeder.

4. Ruitenvloeistof

Vul je ruitensproeiervloeistof bij met een vloeistof die bestand is tegen zeer lage temperaturen. Dit helpt niet alleen bij het ontdooien van licht gevroren ramen, maar veel belangrijker is dat deze vloeistof ook niet in je ruitenvloeistofreservoir bevriest. Zorg er uiteraard voor dat je zomervloeistof eerst op is. Geen zin om voordat je weggaat te krabben? Koop dan een speciale deken voor op je voorruit of gebruik ruitontdooier spray.

 

5. Autowintercheck

De accu heeft het tijdens winterse temperaturen extra zwaar. Daarom is het verstanding om vooraf je verlichting, accu en koelvloeistof te laten controleren door de garage. Veel garages bieden een speciale wintercheck aan, zodat jouw auto goed voorbereid is op de winter.

6. Winter survival pakket

Stel een winterpakket samen met o.a. ruitontdooier, een goede ijskrabber en slotontdooier. Verstandig om dit niet in de auto te bewaren, voor het geval je deuren zijn dichtgevroren! Ga je op wintersport? Zorg dan ook voor warme fleece dekens en wat extra eten aan boord, voor het geval je wel met pech stil komt te staan.

7. Pechhulp

Uiteraard kan het gebeuren dat je ondanks het volgen van deze stappen toch met pech langs de weg komt te staan. Onze auto is het nou eenmaal niet gewend om in zulke koude temperaturen te vertoeven. Daarom is het verstandig om een goede wegenwacht service af te sluiten. Heb je deze al afgesloten? Vergeet dan niet je groene kaart mee te nemen en het noodnummer van de wegenwacht op te slaan in je telefoon.

ANWB pechhulp Europa

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in