Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Nu al meer gewonde wintersporters dan vorig jaar

Wintersportredacteur

Elke dag gebeuren er ongelukken op de pistes. Alleen al in Oostenrijk gebeuren er per seizoen meer dan 30.000 ski-ongelukken, waarbij wintersporters in het ziekenhuis moeten worden behandeld. Vooral tijdens drukke periodes loopt dit aantal flink op. Volgens een woordvoerder van de ANWB aan de Telegraaf, is dat aantal nu al veel hoger dan vorig jaar.

Flink meer gewonden

De ANWB telt nu al bijna duizend gewonde wintersporters die zij dit seizoen geholpen hebben (973). Vorig jaar waren dat er 724 rond deze tijd en dat betekent een stijging van maar liefst 35%. Volgens woordvoerder Markus Tol zal dit aantal naar verwachting nog verder oplopen, aangezien de voorjaarsvakantie op dit moment in volle gang is. De aankomende twee weken worden de skigebieden drukbezocht.

Drukte

Markus Tol geeft aan geschrokken te zijn van deze stijging. Hij en zijn collega’s houden dan ook hun hart vast voor de aankomende weken. Eén van de oorzaken is volgens hem de drukte op de pistes. Dat komt onder andere door de sneeuwcondities. Het gebrek aan sneeuwval en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat de condities beneden minder goed zijn, waardoor veel wintersporters boven blijven.

Volgens de ANWB zijn de meest voorkomende letsels enkel- en beenbreuken, armbreuken, gebroken heupen, bekkenfracturen en kniebandletsels. Op woensdag gebeuren de meeste ongelukken. Veel mensen zijn dan extra vermoeid van de eerste dagen op de pistes.

Lees ook: Kosten ski-ongelukken lopen in de miljoenen

Roekeloos gedrag

Overigens is de ANWB niet de enige die meer ski-ongelukken meldt. Ook na afloop van de kerstvakantie werd er gesproken over een flinke toename in het aantal ski-ongelukken. Het mooie weer zorgde er toen voor dat veel wintersporters richting de skigebieden trokken. Volgens Christian Stern, bedrijfsleider van het skigebied Schlick 2000 (Stubaital), is één van de oorzaken roekeloos gedrag. De kwaliteit van de geprepareerde pistes wordt steeds beter, waardoor veel mensen boven hun kunnen gaan skiën.

Lees ook: Bergredding: “Maak altijd een melding, ook als er geen gevaar is.”

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in