Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Kosten van ski-ongelukken lopen in de miljoenen

Het is natuurlijk niet te hopen dat je een ski-ongeluk krijgt tijdens de wintersport. Mocht dit wel gebeuren dan is dit niet alleen heel vervelend, maar brengt dit ook nog eens een hoop kosten met zich mee. In Oostenrijk is een ski-ongeluk zelfs het duurste sportongeluk dat je kunt krijgen.

Grote kostenpost

Ieder jaar gebeuren er helaas een hoop ski-ongelukken op de piste. In totaal zijn dit er zo’n 25.600 per jaar, waarvan de meeste ongelukken in het Salzburgerland en Tirol plaatsvinden. Als je vervolgens nagaat dat één ongeluk rond de €30.800,- kost, komt dit neer op een kostenpost van ongeveer 791 miljoen euro per jaar. Alleen al tijdens de kerstvakantie werden de helikopters in het Salzburgerland bijna 100 keer opgeroepen.

Skiën geen risicosport

Ondanks dat er jaarlijks zoveel ongelukken gebeuren, wordt skiën niet als een risicosport gezien. Dit komt doordat er ieder jaar miljoenen mensen de Oostenrijkse pistes betreden en hierbij flink wat uren op de latten staan. In dat opzicht gebeuren er relatief weinig ongelukken.

Oorzaak van ongelukken

De meeste ongelukken gebeuren doordat wintersporters zichzelf overschatten en ongecontroleerd met een veel te hoge snelheid van de berg af skiën. Meer dan één derde van de ski-ongelukken gebeuren dan ook op de eerste dag. Daarnaast zijn bij 20% van de ongelukken mensen tussen de 45 en 55 jaar betrokken.

Soorten verwondingen

Het grootste deel van de wintersporters loopt botbreuken en letsel aan pezen en gewrichten op tijdens een ongeluk. Gelukkig neemt het aantal verwondingen aan het hoofd wel af. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat steeds meer wintersporters een helm zijn gaan dragen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in