Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Veel ongevallen tijdens de kerstvakantie

Na afloop van de kerstvakantie hebben de hulpdiensten de balans opgemaakt. Mede dankzij het mooie weer waren er veel wintersporters op de pistes te vinden. Met als gevolg, meer ongevallen dan anders. De reddingshelikopters van Salzburg hebben veel vaker moeten uitrukken dan vorig jaar.

Veel wintersporters

Het mooie weer van vorige week leidde tot een record aantal aan wintersporters. Er waren niet alleen veel mensen op vakantie, ook kwamen er veel dagjesmensen naar de skigebieden. Hierdoor was het bijzonder druk op de pistes. In het Oostenrijkse skigebied Hochkar werd de toegangsweg zelfs afgesloten, vanwege de grote drukte.

Veel ongevallen

Het aantal ski-ongelukken tijdens de kerstvakantie was duidelijk groter dan vorig jaar. De meldkamers en reddingsorganisaties registreerden een aanzienlijke toename in het aantal mensen dat letsel opliep. Alleen al de helikopters werden bijna 100 keer opgeroepen voor een ski-ongeval. Ook de ziekenhuizen hadden het er druk mee. Opvallende verwondingen die ze tegen kwamen waren letsel aan het onderbeen en scheenbeen en bekken- en schouderverwondingen.

Lees ook: veel ski-ongelukken tijdens het tweede weekend van de kerstvakantie

Oorzaken van ongevallen

De meeste ongevallen die gebeuren zijn eenzijdig. Dat komt volgens deskundigen voornamelijk omdat wintersporters overmoedig raken, een verkeerde inschatting maken of afgeleid zijn. De Alpine politie uit Salzburg laat weten dat bijna 10% van de ongevallen komt door een botsing. Toch blijkt skiën volgens onderzoekers een veilige sport als je kijkt naar het aantal skiërs en het aantal afgelegde kilometers.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in