Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Nieuwe Pontillas lift en kinderland in Serre Chevalier

© Skiinformatie.nl

Wintersportredacteur

Een geheel nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier zal niet alleen de komende jaren meer gemak met zich mee gaan brengen. Ook zal het een grote ontwikkeling zijn voor het gebied met het oog op de toekomst. De nieuwe lift in het Franse Serre Chevalier zal namelijk niet alleen drie liften vervangen, ook komt er een gloednieuw kinderland.

Hiermee wordt er rekening gehouden met de aanhoudende klimaatverandering. En dat niet alleen, bovendien speelt het thema duurzaamheid een grote rol bij de bouw van de nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier. Hoe het plan precies in elkaar zit?

Nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier

In de winter van 2023/2024 kun je in de compleet nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier stappen. De 10-persoonsgondel zal dan wintersporters meenemen van bijna 1400 meter hoogte tot ruim 2200 meter hoogte. Het bergstation van de nieuwe lift Pontillas gondel in Serre Chevalier komt op 2255 meter hoogte. Vanaf komende winter brengt de lift je het plateau Méa op. Vanaf hier kun je verder met nog meer liften en van een nieuwe beginners piste. Deze investering van € 26 miljoen is onder andere gedaan om de duurzaamheid in het skigebied te verhogen. Met de nieuwe technologie wordt er met de nieuwe lift minder energie gebruik om de wintersporters hoger te berg op te krijgen in vergelijking tot de oude twee liften op deze plek.

Duurzame ontwikkeling

Daarnaast is er voor het nieuwe dalstation gebruik gemaakt van gereyclede materialen. Ook bij de sloop van de oude liften is er gedacht aan hergebruiken. Het metaal, zo’n 375 ton, en de oude elektrische en mechanische delen van de de liften wordt hergebruikt in andere skigebieden.

Feiten & cijfers van de nieuwe Pontillas lift

Het dalstation van de nieuwe Pontillas lift komt op dezelfde plek als dat van de oude kabelbaan. Echter zullen wintersporters direct naar het Méa-plateau worden gebracht, dat op ruim 2200 meter hoogte ligt. De details van de gloednieuwe gondel in Serre Chevalier op een rijtje:

  • Soort lift: gondel
  • Aantal personen per gondel: 10
  • Hoogte dalstation: 1388 meter
  • Hoogte bergstation: 2255 meter
  • Lengte traject: 3751 meter
  • Hoogteverschil: 867 meter
  • Snelheid: 7 meter per seconde
  • Duur rit: 9:50 minuten
  • Capaciteit: 2800 personen per uur

Kinderland op hoogte vanwege de klimaatverandering

Naast dat de bouw van een compleet nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier op de planning staat, heeft het skigebied nog een vernieuwing op het programma staan. In het kader van klimaatverandering en duurzaamheid komt er naast het bergstation van de gondel een nieuw kinderland te liggen. Bij een kinderland op hoogte is het gebied namelijk minder afhankelijk van de sneeuwval. Op deze manier hoeven er veel minder vaak sneeuwkanonnen worden ingezet. Zo past het wintersportgebied zich aan met het oog op de aanhoudende klimaatverandering, waarbij minder sneeuwval steeds vaker lijkt voor te komen. Bij de komst van het kinderland op hoogte zullen ook drie extra loopbanden worden gebouwd.

Franse skigebieden proberen zich steeds meer aan te passen om duurzamer te worden. Serre Chevalier is er daar één van, een skigebied dat al sinds twee jaar een stuk minder kunstsneeuw produceert. Tegen het einde van 2023 wil het gebied bijvoorbeeld 30% van de energiebehoefte kunnen opwekken middels lokale stroombronnen. Denk hierbij aan zonnepanelen en windturbines.

Groot project

De ontwikkelingen die op de planning staan voor het Franse skigebied hebben een prijskaartje. Voor de bouw van de nieuwe Pontillas lift in Serre Chevalier en het kinderland, worden er miljoenen euro’s geïnvesteerd. Een groot bedrag voor een groot project, dat het skigebied alleen maar naar een hoger level zal tillen, zowel op wintersportgebied als op ‘groen’ gebied. De bouw is inmiddels aan de gang, waarmee wintersporters hopelijk in skiseizoen 2023/2024 van de lift gebruik kunnen maken.

Wintersport in Serre Chevalier

Serre Chevalier is een skigebied gelegen in het zuiden van Frankrijk. Met ruim 250 km aan pistes verdeeld over meer dan 80 afdalingen, is er voor elke wintersporter meer dan genoeg afwisseling te vinden. Bovendien ligt zo’n 80% daarvan boven de 2000 meter en reikt het gebied tot zeker 2800 meter, waardoor de sneeuwcondities doorgaans prima zijn. Niet alleen zijn er veel activiteiten te doen, zoals skiën en snowboarden, hondensledetochten en fatbiken, de omgeving is ook fantastisch om te ontdekken. Zo vind je hier Briançon, een prachtige authentieke stad vol historie.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in