© Skiinformatie.nl

Nederlandse media en wintersporters over lawinedrama

Afgelopen weekend verloren twee mensen het leven bij een lawine in Obergurgl. Niet alle media berichtten daar even tactisch over. Om nog maar niet te spreken over de reacties van wintersporters. Ongepast, ongenuanceerd en vaak gebaseerd op te weinig kennis. Daarom besteed ik er een kort bericht aan. Misschien dat er wat meningen bijgesteld kunnen worden.

Het drama in het kort

Voor de lezers die geen idee hebben waar dit artikel over gaat een kleine recap. In Obergurgl is dit weekend een lawine naar beneden gekomen die twee wintersporters het leven heeft gekost. Een daarvan is een 22-jarige Nederlander die ter plekke overleed, de ander een 40-jarige Brit die een dag later aan zijn verwondingen overleed. Een 18-jarige Nederlander is zwaargewond geraakt. Dit alles gebeurde onder leiding van zeer goed opgeleide en ervaren Nederlandse gidsen. Het is een drama voor de gidsen, de groep, vrienden en familie. Het is een zwarte dag in de Nederlandse wintersportgeschiedenis. Mijn medeleven is bij iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij het drama.

Niet zo netjes

Verschillende media deden de afgelopen dagen verslag van de gebeurtenissen op uiteenlopende manieren. Met ontzettend veel respect las ik de berichten van WePowder, waaronder de analyse van het ongeval. Hetzelfde geldt voor de berichtgeving van het AD, dat zich informeert bij de juiste personen én van die personen juiste quotes gebruikt.

Het tegenovergestelde gevoel bekruipt mij als ik het artikel van De Telegraaf lees dat als titel heeft ‘Skiër roekeloos’. De eerste zin: “Skiërs gedragen zich steeds roekelozer op wintersport.” Het artikel gaat over het lawineongeval en dat maakt het een ongepaste titel. Het onderzoek naar de lawine is nog in volle gang en daarom is van een schuldvraag nog geen sprake. Wel kregen de ervaren gidsen zelfs nog een compliment van de Tiroolse Lawinewarndienst om hun professionaliteit tijdens de reddingsactie. Boven het artikel vind je overigens een videorapportage over de lawine in Obergurgl waarin willekeurige toeristen worden ondervraagd over hun inschatting van het lawinegevaar. Die kunnen daar toch niets over zeggen? En in datzelfde artikel worden ook nog eens uitspraken aangehaald die – bij navraag – gedaan zijn voordat het ongeval zich voordeed en zich niet lenen voor gebruik in dit artikel.

Nu staat de Telegraaf natuurlijk bekend als dé sensatiekrant van Nederland, maar dit artikel is echt niet netjes. Een simpele oplossing: laat dit soort gevoelige artikelen schrijven door mensen die een professionele achtergrond hebben in de wintersport. Die bijvoorbeeld iets meer begrijpen van off-piste skiën en lawinekunde als het artikel daarover gaat. Ik ken er nog wel een paar als jullie op zoek zijn.

Reacties van wintersporters

De reacties van vele wintersporters op social media doen mij eveneens verbazen. “Off piste, dus eigen schuld.” “Hoe dom kun je zijn om met deze omstandigheden te gaan skitoeren.” Zelfs deze kwam voorbij: “Laat ze lekker doodgaan, doen ze ook niet roekeloos meer.” Om deze reacties te bespreken is het goed om eens te kijken naar het off-piste skiën in het verhaal.

Dat off-piste skiën een risicosport is, daar zijn we het allemaal over eens. Maar off-piste skiën is niet per definitie dom. We hebben het hier niet over motorrijders die zonder helm met 200 km/u op de snelweg rijden. We hebben het over een groep van 10 personen waaronder 2 professionele gidsen die de nodige voorbereidingsmaatregelen lijken te hebben getroffen, als we de bergredding mogen geloven. Aan risicoverkleining is dus zeker gedaan en daarom zou het wel wat makkelijk zijn om te zeggen ‘eigen schuld, dikke bult’.

Daarnaast is het wat mij betreft – en ik weet dat ik namens vele anderen spreek – uiterst respectloos om je op deze manier uit te laten over een overleden man van 22. Laten we beseffen dat er door dit ongeval ouders hun kind hebben verloren. En vrienden en vriendinnen die nu iemand in hun midden moeten missen. Je kunt dan je mening hebben, maar om die op deze grove manier te uiten is toch niet oké?

Een vriendelijk verzoek

Middels deze weg wil ik een verzoek doen aan de sensatiezoekende media enerzijds en collega wintersporters anderzijds om eens een keer extra na te denken. Nadenken over hoe iets gepubliceerd wordt en hoe je reageert op social media.

Hierbij wil ik mijn betoog laten. Ik wil geen discussie opwekken met dit bericht. Ik zou het simpelweg op prijs stellen dat iedereen die zich niet aangesproken voelt dat ook vooral niet doet en eenieder die zich terecht aangesproken voelt de volgende keer misschien iets anders omgaat met een dergelijke situatie. Tot slot wil ik nogmaals iedereen die betrokken is ontzettend veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.

Deel dit artikel:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je alle ontwikkelingen volgen op wintersportgebied? Meld je dan snel aan via het onderstaande formulier voor het laatste wintersportnieuws in je mailbox.

 *
 *

Waar ben je naar op zoek?

Blijf op de hoogte!

Ontvang jij onze nieuwsbrief al?

 *
 *
Vul je e-mailadres in