Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Moet je de skileraar fooi geven?

Wintersportredacteur

Het leven als skileraar is geweldig en dat moet je eigenlijk een keer hebben meegemaakt in je leven. De hele dag op de piste en genieten van het uitzicht terwijl er een kinder- of volwassenen groep achter je aan skiet. Uiteraard zitten er ook mindere kanten aan het beroep, want voor de meeste skileraren is het loon grotendeels afhankelijk van de fooi. Moet de skileraar fooi krijgen of zit dit in het lesgeld inbegrepen?

Skileraren hebben een grote verantwoordelijkheid. Naast dat zij ervoor zorgen dat je beter leert skiën, zorgen zij er ook voor dat je heel van de piste af komt en ’s avonds zonder zorgen kunt genieten van het avondeten. Zeker bij kindergroepen moeten skileraren scherp zijn, want het kleine grut is binnen no-time afgeleid en met hele andere dingen bezig dan het recht houden van de ski’s.

IMG_4224

De discussie rond het fooi geven aan skileraren is elke winter weer onderwerp van gesprek. De skilessen zijn tenslotte al duur genoeg, maar profiteren de skileraren ook van deze hoge prijzen? Uiteraard is het antwoord nee. Je skileraar iets toestoppen als je tevreden bent is daarom niet zo heel gek.

Maar hoe geef je die fooi? Moet je die fooi aan het begin van de skilessen geven zodat de skileraar extra gemotiveerd is, of juist aan het einde als bedankje? Voor beide is uiteraard iets te zeggen. Tijdens de wintersportweek zijn er genoeg moment waarop je een klein fooitje kunt geven. Je hoeft bij een fooi niet meteen te denken aan 10 tot 15 euro, maar een paar euro kan al een hoop verschil maken. Zeker bij kindergroepen, want als iedere ouder 5 euro geeft dan heeft de leraar aan een week skiles geven circa 40 euro verdiend.

Als ik vanuit mijn eigen ervaring spreek dan kan ik zeker stellen dat een fooitje aan de skileraar heerlijk voelt. Je verdient niet de wereld en elke week een kleine fooi krijgen zorgt er toch voor dat het biertje net even iets lekkerders smaakt in de après-ski. Je klanten waren blijkbaar tevreden en het geeft je weer positieve energie om aan de nieuwe week te starten. Uiteraard is niemand het geven van fooi verplicht, maar zeg nou zelf; jij vindt het ook heerlijk om een extra zakcentje te krijgen omdat je veel energie in je werk hebt gestoken.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in