Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Met de skilft? Nee, ik neem wel de helikopter!

Wintersportredacteur

Heliskien is de laatste jaren in populairiteit gestegen. Door het aantal slachtoffers die jaarlijks overlijden door heliskien is het in Europa verboden. Uit onderzoek is gebleken dat 95% van de heli skiers uit de landen Columbia en Canada. Hieruit blijkt dat er toch illigaal in Europa aan heliskien gedaan wordt. Dat is niet gek, want de eerste heliskier komt uit Oostenrijk. Zijn naam is Hans Gmoser en is in 1965 geemigreerd naar Canada om zijn hobby uit te oefenen.
Er is een verschil in vaardigheden tussen Canadese en Europese heliskiers. In Canada heb je niet bepaalde techniek nodig. Uiteraard moet je een goede skier zijn die controle heeft over zijn ski’s maar de perfecte techniek hoef je niet te hebben. In Europa is dit wel een vereiste. Door de lagere bergen is het noodzakelijk om de juiste techniek te hebben en met touwen, ijsbijlen, en stijgijzers te kunnen werken. Uiteraard moet je als Heliskier zowel in Canada als in Europa in alle sneeuwcondities kunnen skien.

Onlangs werd in Lake Tahoe (Canada) aangekondigd dat heliskien na 40 jaar weer terug is. Een aantal professionele skigidsen zijn samen een bedrijf gestart die excursies met heliskien organiseren. Hierdoor kun je met de gidsen toegang krijgen tot gebieden van 100.000 hectare. De plaatjes die je dan krijgt te zien kun je in je stoutste dromen niet geloven. In december staat de eerste excursie op de planning. Dit zal wellicht in de toekomst leiden tot meer evenementen op extreme hoogtes.

Alle filmpjes die momenteel op het internet aanwezig zijn, komen uit Canada. Als er Europa staat weergeven dan zijn dit illegale praktijken van skiers die het risico voor een boete wel willen nemen.

 

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in