Nieuwsalert per mail ontvangen

Langste afdaling ter wereld verliest mogelijk haar titel

De Vallée Blanche, in het Franse Chamonix, is op dit moment de langste freeride afdaling ter wereld. Helaas gooit klimaatverandering hier waarschijnlijk ook roet in het eten. Het nog maar de vraag hoe lang de Vallée Blanche haar titel kan behouden.

Langste afdaling

De Vallée Blanche afdaling ligt in het Franse skigebied Chamonix en start vanaf 3842 meter hoogte, op de Aiguille du Midi. No worries, daar kom je gewoon met de skilift! Vanaf hier kun je starten met de ruim 23 km lange poederafdaling. Deze eindigt dan op een hoogte van 1100 meter.

Niet helemaal open

Deze uitdagende afdaling wordt jaarlijks door zo’n 80.000 wintersporters getrotseerd. Althans deels, want steeds vaker moet de afdaling op 1800 meter worden afgebroken, vanwege de slechte sneeuwcondities. Dit jaar heeft zelfs nog niemand de afdaling helemaal kunnen maken.

Gletsjer smelt

Een belangrijk onderdeel van deze lange afdaling is de gletsjer. Helaas smelt deze net als de vele andere gletsjers vanwege de opwarming van de aarde. Sinds 1990 is de gletsjer maar liefst 100 meter aan hoogte verloren en deze trend zal naar verwachting de komende jaren voortzetten. Het is dan ook maar de vraag of de langste afdaling haar titel kan behouden.

Lees ook: Gletsjer in IJsland officieel ‘dood’ verklaard

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in