Nieuwsalert per mail ontvangen

© NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Landsat data from the U.S. Geological Survey

Eerste gletsjer officieel ‘dood’ verklaard in IJsland

Wintersportredacteur

Het klimaat verandert, dat kunnen we niet ontkennen. Gletsjers hebben het zwaar en wetenschappers stellen dat ze niet meer te redden zijn. In IJsland is de eerste gletsjer officieel ‘dood’ verklaard door klimaatverandering. Dit weekend werd er een speciale afscheidsceremonie gehouden.

Geen gletsjer meer

De meer dan 700 jaar oude Okjökull is sinds dit weekend geen gletsjer meer. Ooit bedekte de gletsjer de top van de vulkanische berg Ok, nu is er alleen nog een monument dat hieraan herinnert. De Ok ligt in het westen van IJsland en is een 1198 meter hoge schildvulkaan.

Ruim 100 jaar geleden lag hier een ijslaag van ruim 50 meter dik, op een terrein van 15 km2. Inmiddels is daar met een terrein van minder dan 1 km2 en een ijslaag van maximaal 15 meter, bijna niks meer van over. Om die reden heeft de Okjökull haar status als gletsjer verloren.

 

Afscheidsceremonie

Afgelopen zondag heeft er een afscheidsceremonie plaats gevonden. Om de gletsjer voor altijd te herinneren, is er een monument geplaatst. Daarop staat onder andere de tekst ‘brief aan de toekomst’, augustus 2019 en 415ppm CO2. Dat laatste staat aan de CO2-concentratie die begin dit jaar in de atmosfeer werd gemeten. De 415 deeltjes per miljoen is een nieuw record.

Gletsjers hebben het zwaar

Gletsjers in de Alpen en Europa hebben het behoorlijk zwaar. Al eerder heb je kunnen lezen dat de gletsjers in Vorarlberg niet meer te redden zijn. Onderzoekers hebben aangetoond dat de gletsjers in de Alpen in de periode 1962 – 2006 meer dan 9000 miljard ton ijs verloren hebben. Voor de aankomende 200 jaar wordt verwacht dat de rest van de gletsjers hetzelfde lot als de Okjökull zullen ondergaan.

Bron header en teaser foto: NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens, using Landsat data from the U.S. Geological Survey.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in