Nieuwsalert per mail ontvangen

Internationale Vrouwendag: top 5 beste skiesters

Wintersportredacteur

Vandaag is het internationale vrouwendag! Elk jaar staat 8 maart in het teken van de vrouw, met ook elk jaar een ander thema. Het thema van 2020 is ‘Vrijheid’. Is dit echt nog nodig in 2020? De meningen zijn hier natuurlijk over verdeeld, maar wij vinden dit een goed moment voor een kleine ode aan de beste skiesters aller tijden!

#1. Lindsey Vonn

Uiteraard, Lindsey Vonn, wie kent haar niet? Deze Amerikaanse dame is jarenlang één van de grote spelers geweest. Ze won maar liefst 82 World Cup-wedstrijden, 20 World Cup-titels, 3 Olympische medailles en 7 titels op wereldkampioenschappen. Helaas heeft ze door vele blessures begin vorig jaar moeten besluiten om met pensioen te gaan. Heb jij haar documentaire ‘The Final Season’ (HBO) al gezien?

#2. Mikaela Shiffrin

Ook de tweede dame in dit rijtje komt uit Amerika. Mikaela Shiffrin heeft flink wat prijzen in de kast staan en is zowel Olympisch als Wereldkampioen. In 2019, tijdens de wereldkampioenschappen in Åre in Zweden, werd Mikaela wereldkampioen op de slalom en (voor de vierde keer op een rij!) op de Super G. In totaal heeft ze 66 wereldtitels op haar naam staan. Helaas is recent haar vader door een tragisch ongeval overleden, waardoor 2020 voor haar wat minder goed begint. Mikaela, sterkte!

#3. Annemarie Moser-Pröll

Deze Oostenrijkse dame is al een tijdje met pensioen, maar nog steeds zijn haar resultaten waanzinnig. Ze deed mee aan de Olympische Winterspelen van 1972 en 1980. In 1972 won ze zilver op de afdaling en reuzenslalom terwijl ze tegelijkertijd de wereldtitel op de combinatie won. In 1980 won ze goud op de afdaling van de Olympische Spelen en tegelijkertijd ook de Wereldbeker. Later volgenden nog meerdere wereldtitels. In totaal werd ze 6 keer winnares van de wereldbeker in het alpineskiën, 7 keer op de afdaling en 3 keer op de reuzenslalom. Dit maakt haar één van de succesvolste vrouwen in deze competitie. Annemarie heeft 62 successen op haar naam staan, welke alleen door Mikaela Shiffrin en Lindsey Vonn is overtroffen.

#4. Verena ‘Vreni’ Schneider

De Zwitserse Vreni is in eigen land maar liefst vijf keer benoemd tot Zwitserse sportvrouw van het jaar. Uiteraard niet voor niets. Ondanks dat haar carrière in de jaren ’80 en ’90 plaatsvond, is ze nog steeds de beste skiester van Zwitserland! In totaal heeft ze 55 wereldtitels op haar naam staan en daarmee een vierde plek behaald in het rijtje top 5 beste skiesters.

#5. Renate Götschl

Met 46 titels op haar naam heeft de Oostenrijkse Renate de vijfde plek in dit rijtje verdient. Tussen 1996 en 2007 veroverde ze maar liefst 110 podiumplekken. Op haar naam staat 5 keer de wereldtitel downhill, 3 keer de Super-G en 2 keer de combinatie. Eén van haar favoriete pistes is Cortina d’Ampezzo, waar ze in 2007 de eerste alpine skiër werd die 10 wedstrijden won bij één wereldbeker locatie.

Andere bekende skiesters

Natuurlijk kunnen we het lijstje top beste skiesters oneindig maken, want elke prestatie op de piste is knap, maar dan ben ik nog wel even aan het typen… 😉 Vergeet daarom ook niet om je moeder, zus, vriendin, dochter of tante zo nu en dan een complimentje te geven wanneer ook zij ‘die ene pittige piste’ hebben overleefd.

Andere bekende skiesters: Anja Pärson, Marlies Schild, Katja Seizinger, Hanni Wenzel, Erika Hess, Janica Kostelic, Maria Höfl-Riesch, Tina Maze, Michaela Figini, Lara Gut, Michaela Dorfmeister, Maria Walliser, Marie-Theres Nadig, Pernilla Wiberg.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in