Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Hoe moet je rodelen?

Wintersportredacteur

Rodelen lijkt ontzettend makkelijk en onschuldig, maar toch komt er nog best wel wat techniek bij kijken. Omdat er deze winter flink wat rodelafdalingen op de planning staan, heb ik me verdiept in de techniek van het rodelen. Hoe je moet rodelen lees je in dit artikel.

Rodelen: zo moet het

Ga jij dit skiseizoen voor het eerst rodelen? Of wil je een echte rodelpro worden? We geven je zes tips voor een goede houding, bochten maken, sturen en de juiste uitrusting.

1. De correcte zitpositie

Neem plaats op de slee, ga rechtop zitten en pak het stuurtouw vast in één hand. Je vrije hand heb je nodig om te kunnen sturen. Strek je benen naar voren of plaats ze schuin, tegen de hoorns aan de voorkant van de slee. Ga je met twee personen rodelen? Laat dan de sterkste persoon achterop plaatsnemen. Rodel je met een kind? Dan zit het kind achterop, om zwaar letsel bij een botsing te voorkomen.

Rodelen wintersport Ski Juwel

2. De correcte ligpositie

Ga nooit op je buik op de slee liggen. Je hebt dan geen controle meer over de rodel. Wel kun je iets op je rug gaan liggen. Neem het touw van de slee in één hand en strek je benen en laat deze iets tegen de slee leunen. Door met één been druk uit te oefenen op de rechter of linkerkant van de slee, kun je sturen. Doe dat in combinatie met het touw.

3. Remmen tijdens het rodelen

Tip: voordat je aan de afdaling begint, oefen dan eerst even op het remmen. Je wilt natuurlijk niet in de diepte storten of tegen een boom botsen. Remmen doe je tijdens het rodelen door goed rechtop te gaan zitten en beide schoenzolen plat op het oppervlakte te plaatsen. Dus niet alleen met je hiel. Wil je nog harder remmen? Trek dan met twee handen het stuurtouw strak. Zo komen de hoorns van de slee iets omhoog en verminder je het glijvermogen.

4. Bochten maken op een rodel

Ga je een bocht maken? Rem dan eerst af. Wil je naar links sturen? Neem het stuurtouw in je linkerhand en trek strak naar links. Leun mee in de richting die je op wilt gaan en houd je linkerbeen in de rempositie. Je rechterbeen kun je tegen de rodel aanleggen. Wil je een bocht naar rechts maken? Dan doe je deze handelingen precies andersom. Oefening baart kunst!

Rodelen

5. Een goede slee

De slee is natuurlijk het allerbelangrijkste onderdeel van het rodelen. Een goede slee is stabiel, flexibel en voorzien van een stevig touw, waarmee je kunt sturen.

6. De juiste rodeluitrusting

De juiste rodeluitrusting is ontzettend belangrijk. Als je gaat rodelen, trek dan goede schoenen aan. Bij voorkeur waterdichte bergschoenen of stevige sneeuwlaarzen met profiel. Laat je skischoenen lekker thuis. Trek daarnaast warme en waterdichte kleding aan. Bijvoorbeeld je ski-jas en skibroek. En vergeet je goggles, helm en handschoenen niet!

Rodelen Zillertal Arena

Rodelen: niet zonder gevaar

Rodelen is helaas niet zonder gevaar. Gedurende het winterseizoen vinden er regelmatig rodelongelukken plaats. Twee weken geleden botsten er bijvoorbeeld twee kinderen tegen een sneeuwkanon. Eén van hen moest naar het ziekenhuis worden gevlogen.

Zet dus altijd je helm op en neem je goggles mee. Lees in het artikel hieronder ook meteen even onze tips om veilig te rodelen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in