Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Groot deel van Mont Blanc gletsjer dreigt in te storten

Een groot deel van de Planpincieux-gletsjer, aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc, dreigt in te storten. Volgens wetenschappers is het een kwestie van tijd voordat de ruim 500.000 kubieke meter aan ijs richting het dal dendert.

Zo’n 70 personen die in het risicogebied op vakantie zijn of er wonen, zijn inmiddels geëvacueerd. Mocht dit deel van de gletsjer echt instorten, dan komen er gigantische ijslawines naar beneden. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Klimaatverandering

We hoeven je inmiddels niet meer te vertellen dat het klimaat verandert. Helaas niet in positieve zin. De aarde warmt langzaam op en dit heeft serieuze gevolgen voor de gletsjers. Zoals je laatst al hebt kunnen lezen, is de situatie behoorlijk ernstig. Het ijs smelt en de eerste gletsjer is al officieel dood verklaard. Ook de Mont Blanc heeft het zwaar. Door de temperatuurschommelingen van de afgelopen dagen, zijn de ijsmassa’s in beweging gekomen. Hierdoor dreigt een groot deel van de Planpincieux-gletsjer in te storten.

Evacuatie

Volgens experts is de dreiging niet van lange duur. De komende 72 uur zijn vooral erg kritiek en daarom zijn zo’n 70 mensen uit Val Ferret geëvacueerd. Stefano Miserocchi, de burgermeester van Courmayeur, heeft de weg naar het dal tijdelijk afgesloten. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden. In onderstaande video kun je de situatie op de gletsjer bekijken.

Vorig jaar ook al

In september 2019 was er een soortgelijke situatie bij dit gedeelte van de Mont Blanc. Toen dreigde ruim 250.000 kubieke meter aan ijs naar beneden te denderen. Meer daarover lees je in onderstaand artikel.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in