Nieuwsalert per mail ontvangen

© Skiinformatie.nl

Gletsjers in de Alpen smelten flink door klimaatverandering

Wintersportredacteur

De gletsjers in de Alpen smelten verder en verder. Het eeuwige ijs trekt zich terug en er blijft steeds minder over. Dat de situatie behoorlijk ernstig is, blijkt uit een recente studie van de Erlangen-Nürnberg Universiteit. Tussen 2000 en 2014 hebben de gletsjers ongeveer 1/6 deel van het ijsvolume verloren (17%).

Onderzoek

Geografen van de Erlangen-Nürnberg Universiteit hebben tussen 2000 en 2014 onderzoek gedaan naar de smeltsituatie van het gletsjerijs in de Alpen. Die resultaten zijn gisteren gepresenteerd. In deze studie hebben zij voor het eerst de hele Alpen onderzocht, in plaats van slechts één gletsjer, een gebied, een regio of een land. Met de gegevens van radarsatellieten hebben ze allerlei driedimensionale modellen van het aardoppervlak gemaakt. Die zijn vervolgens gecombineerd met optische satellietbeelden. Allerlei ingewikkelde termen die simpelweg inhouden dat ze hiermee het oppervlakte en de hoogte van een gletsjers hebben kunnen meten. Het voordeel van deze methode is dat ze naar het complete volume van een gletsjer konden kijken.

Zwitserse gletsjers bijzonder hard getroffen

Uit het onderzoek is gebleken dat vooral Zwitserse gletsjers het erg zwaar hebben. Het land heeft dan wel de de grootste gletsjergebieden, maar tegelijkertijd ook de hoogste smelthoeveelheden. De Aletschgletscher bijvoorbeeld, beter bekend als de grootste gletsjer van de Alpen, is met meer dan 5 meter per jaar gesmolten in de lagere niveaus. Gelukkig lijkt er in de hoogste lagen van de centrale Alpen niks weg te smelten, maar dat is een ander verhaal voor de lagere gebergtes. Daar smelt het ijs ook op hoogte erg hard. Als dit zo doorgaat, dan zijn dit de regio’s die in de toekomst het eerst ijsvrij zullen zijn. Aldus Christian Sommer, één van de geografen in het onderzoek.

1,3 gigaton per jaar

Volgens de wetenschappers komt het totale verlies van de ruim 4000 gletsjers in de Alpen neer op 1,3 gigaton per jaar, oftewel 1,2%. Zwitserland heeft hierin het grootste aandeel, bijna de helft van de 1,3 gigaton. Gletsjers smelten hier met gemiddeld 0,7 gigaton per jaar. In Frankrijk is dat 0,16 gigaton per jaar en in Oostenrijk en Italië 0,25.

Voorspellingen

De gegevens in het onderzoek maken het mogelijk om allerlei voorspellingen te doen. Niet alleen kunnen de onderzoekers de gletsjers in de gaten houden, ze kunnen ook vertellen wat er bijvoorbeeld gebeurt met het smeltwater in de zomer. Dat is ook voor landen buiten de Alpen interessant, omdat veel van dat smeltwater terechtkomt in een aantal belangrijke rivieren.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in