Nieuwsalert per mail ontvangen

Franse kaas met een vleugje Japans in Portes du Soleil

Dat Frankrijk bekend staat om zijn kazen is geen geheim. Dat er ook in veel skigebieden kaas gemaakt wordt moeten veel mensen echter nog ontdekken. Eén van die gebieden waar veel kaas gemaakt wordt is Portes du Soleil, waar de Abondance kaas vandaan komt. Ben je in het skigebied, dan is een bezoek aan La Fruitiere des Perrieres in Les Gets een aanrader. Daar wordt de Franse kaas in een kleine authentieke kaasboerderij gemaakt door een Japanner met een mooi verhaal en een grote liefde voor het vak, Michisa Yamaguchi.

Miti, zoals iedereen hem noemt, besloot zijn baan in HR vaarwel te zeggen om zijn droom uit te doen komen: op het platteland werken. Van Tokio trok hij naar het Japanse eiland Hokkaido, waar hij in een zuivelbedrijf kon werken. Vanwege de industriële aard van het bedrijf voldeed de baan niet aan zijn droombeeld. Al sinds zijn 15e fietste hij en hij kon de beelden van de pittoreske boerderijen tijdens de Tour de France uitzendingen niet uit zijn hoofd krijgen.

In 2002 won zijn fascinatie voor het Franse platteland het van het veilige moederland. De reis naar Les Gets begon en startte in Poitiers, waar hij zijn eerste woorden Frans leerde. In de stad in het westen van Frankrijk vond hij zijn geluk echter niet. Er waren geen koeien en geen melkboerderijen. Na een jaar vertrok hij naar Chambéry, waar hij veel fietste op zoek naar werk in een melkboerderij. Wederom liet zijn geluk hem in de steek, want de baan kwam maar niet. Maar de aanhouder wint.

La Fruitiere des Perrieres 1

Drie jaar na zijn aankomst in Frankrijk zat hij weer in het vliegtuig terug naar Japan om daar geld te sparen. Geld voor een opleiding als kaasmaker. In 2006 vloog de vastberaden Miti daarom weer naar Frankrijk, dit keer om de opleiding van zijn dromen te volgen.

Eenmaal afgestudeerd was een baan zo gevonden, maar niet naar tevredenheid. In Maurienne werkte de Japanner anderhalf jaar lang in een bedrijf dat per dag 15.000 liter merk verwerkte, veel te industrieel voor zijn wensen. Toen in 2009 de vacature voorbij kom in Les Gets was hij meteen verkocht. De eigenaren zagen de passie in zijn ogen en namen hem aan.

La Fruitiere des Perrieres

Sindsdien is Miti verantwoordelijk voor alle kazen in de 100 jaar oude kaasmakerij. La Fruitiere des Perrieres ligt aan de rand van het dorp en daar maakt Miti naast de bekende Abondance en Raclette kazen ook lokale specialiteiten als de Tommes des Gets en de Saveur de Gets. In het bijbehorende en naastgelegen restaurant zijn al deze overheerlijke kazen te proeven, al dan niet verwerkt in gerechten die je smaakpapillen bijzonder plezieren. Maar wat nog mooier is, is kijken hoe de Japanner zijn kazen produceert in één van de kleinste kaasboerderijen van het land. En dat alles met een passie waar je u tegen zegt.

La Fruitiere des Perrieres LES GETS

Het heeft een tijd geduurd, maar Miti is gelukkig. “Ik doe waar ik van droomde en ik word gerespecteerd. Niet als buitenlander, maar als Franse kaasmaker.”

 

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in