Nieuwsalert per mail ontvangen

Eindelijk sneeuw in de Alpen

Blog nieuws jasper rotgansHet vorige winterseizoen kon het niet op. De hele week stond ik skiles te geven in de sneeuw en dan scheen op zaterdag de zon. Ondertussen lag er 40 cm verse poeder waar ik me op mijn vrije dag helemaal op uit kon leven. Dit jaar was het wel wat anders. Ondanks dat het in november goed had gesneeuwd bleef het daarbij en werden de weilanden naast de pistes per week groener. Bij gebrek aan verse sneeuw bleven in Gerlos de pistes in top conditie. De sneeuwkanonnen en de mannen van de pistebully’s hebben uitstekend werk geleverd. Naast de piste was het helaas een triest gezicht. Mijn poeder ski’s bleven thuis en de dikke laag wax die ik er aan het eind van vorig seizoen onder had gezet bleef er onder zitten.

Jasper Rotgans Skiinformatie.nl bloggerTot vandaag!
Om 7:30 uur s’ ochtends doe ik de gordijnen opzij en zodra mijn ogen aan het licht gewend zijn zie ik het: eindelijk is het dan zover, het sneeuw en de sneeuw blijft liggen! Ik hoef vandaag geen moeite te doen om mijn bed uit te komen en binnen 10 minuten zit ik aan het ontbijt. Ook mijn poedermaatje Gerwin hoeft geen moment na te denken als ik hem bel en zeg dat ik mijn poederski’s uit de kast heb gehaald en er klaar voor ben naar boven te gaan. Zo snel als ik kan loop ik naar de skibus die mij naar de gondel brengt. Onderweg naar boven zie ik wat de sneeuw heeft aangericht en droom ik al van de lijnen die ik eventueel vandaag kan skiën.

Eenmaal boven aangekomen hang ik mijn lawinepieper om en check mijn verdere uitrusting. Als een paar minuten later Gerwin bovenkomt ziet hij mij springen van ongeduld.

We racen zo snel als we kunnen over de piste naar de lift. Waar tot twee dagen geleden de pistes bestonden uit harde sneeuw en de staalkanten hard hun best moesten doen om grip te houden gleden we moeiteloos, met een smile van oor tot oor, over de piste. De wax onder mijn ski’s wordt er bocht voor bocht onder vandaan getrokken en mijn ski’s komen tot leven. Eenmaal boven aangekomen kiezen we onze route en duiken we achter de berg weg de poeder in. Opeens staan we, terwijl we nog midden in het seizoen zitten, weer eens helemaal alleen in de sneeuw. Alleen wij, onze ski’s en snowboard en de onverspoorde witte vlakte voor ons. Ondanks dat er nog lang niet zoveel sneeuw ligt als dat we vorig jaar gewend waren was het super skiën. Eenmaal beneden aangekomen wisten we weer hoe het voelt om echt te skiën.

Jasper Rotgans Blogger sneeuwDe vooruitzichten zijn goed
Terwijl ik nu achter mijn computer zit om deze fantastische dag te delen kijk ik uit het raam en zie ik niks anders dan heerlijke dikke vlokken sneeuw. Gister en vandaag is er alles bij elkaar hier in Gerlos zo’n 20 cm in het dal en 40 cm op de berg bijgekomen. Ook de temperatuur begint eindelijk te zakken naar een normale -6 graden. Dat betekend dat de sneeuw die valt ook blijft liggen.

Als we de voorspellingen mogen geloven dan komt er de komende twee weken nog een hoop sneeuw bij en kunnen we zowel op de piste als naast de piste genieten van uitstekende natuur sneeuw.

Doe voorzichtig
We hebben lang moeten wachten op genoeg sneeuw om buiten de piste te kunnen skiën. Het lijkt er nu op dat het langzaam maar zeker zover is. Heb geduld en doe voorzichtig want de sneeuwlagen hebben dit jaar een bijzonder slechte verbinding kunnen opbouwen. De temperatuurverschillen, wind en de hoeveelheid sneeuw van dit seizoen zorgen voor een uiterst onstabiel sneeuwdek. Ga je op vakantie dan is het verstandig, en misschien dit jaar wel noodzakelijk, om een plaatselijke gids in te huren bij de lokale skischool. Er is niks zo mooi als kunnen skiën in onverspoorde verse sneeuw en er is dit jaar ook niks zo gevaarlijk!

De onderstaande video is mede mogelijk gemaakt door Blizzard ski’s!

Verse poeder in Oostenrijk

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in