Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

© Skiinformatie.nl

Eerste skigebieden kondigen vroegtijdige sluiting aan

Wintersportredacteur

Het zat eraan te komen: de eerste skigebieden kondigen een vroegtijdige sluiting aan. De hoop op een enigszins oké skiseizoen is vervlogen. In Duitsland heeft het skigebied Garmisch-Classic aangegeven niet meer open te gaan dit jaar, ook niet als dat weer mogelijk is. Het Oostenrijkse Kreischberg beëindigt het seizoen aan het einde van deze maand.

Te weinig animo in Oostenrijk

Op dit moment kan er in Oostenrijk geskied worden. De regels zijn er echter streng en toeristen zijn niet welkom. Dit zorgt ervoor dat de skigebieden vrijwel leeg zijn. Er is te weinig animo om de skigebieden rendabel draaiende te houden. In het skigebied Kreischberg zou er deze winter tachtig procent minder bezetting zijn dan in een normaal jaar. Omdat de vooruitzichten op een verbetering niet positief zijn, heeft het management besloten om al aan het einde van deze maand het skigebied te sluiten. De liften draaien er tot 28 februari en daarna is het klaar met de sneeuwpret. Zij bedanken via de website de gasten die deze winter hebben geskied in het skigebied en hopen dat ze mooie dagen hebben gehad. De vroegtijdige sluiting gebruiken ze om eerder te starten met de bouw van een nieuwe 10-persoons gondel.

De situatie in Oostenrijk is overigens ook nog eens ingewikkelder geworden naar aanleiding van de situatie in Tirol. Zo kun je in de Zillertal Arena bijvoorbeeld niet meer van Gerlos naar Königsleiten skiën per vandaag.

Update 15 februari 2021: Naar aanleiding van de huidige maatregelen in Tirol en de testplicht die sinds vandaag van kracht is, heeft Sölden aangegeven voorlopig gesloten te blijven.

Weinig hoop op opening in Duitsland

In Duitsland mag er nu niet geskied worden. Vanwege de coronamaatregelen zijn de skigebieden gesloten. Onlangs is de Duitse lockdown verlengd tot 7 maart, wat betekent dat er voor die tijd geen opening mogelijk is. Daarom heeft het management van de Bayerischen Zugspitzbahn besloten het skigebied Garmisch-Classic dit seizoen niet meer te openen. Bestuurder Matthias Stauch legt de beslissing uit: “We hebben alle argumenten afgewogen. De organisatorische en financiële inspanning om het skigebied startklaar te maken in immens hoog. Wanneer een opening mogelijk is, is nog steeds niet duidelijk. We zijn er daarom toe genoodzaakt om deze economische beste keuze te maken.” De hoop is nu gevestigd op het nabijgelegen skigebied Zugspitze, waar dankzij de ligging nog tot in mei geskied zou kunnen worden.

Wanneer volgt de rest?

De twee bovenstaande skigebieden zijn naar verwachting een van de eerste Duitse en Oostenrijkse skigebieden die een vroegtijdige sluiting aankondigen. Als we eerlijk zijn, verwachten we dat meer skigebieden de komende weken een vroegtijdige sluiting aankondigen. Daartegenover staat echter ook dat in Italië de liften de komende dagen juist voor het eerst openen en dat er in Zwitserland al lang ‘gewoon’ geskied wordt. Ook in Polen en Bulgarije kan worden geskied. De situatie in de Alpenlanden is dan ook zeer uiteenlopend.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in