Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Dit zijn de coronamaatregelen in Oostenrijk voor winter 2022/2023

Elke dag het laatste wintersportnieuws

Deze winter heb je misschien weer te maken met coronamaatregelen in Oostenrijk. Als je tijdens skiseizoen 2022/2023 op wintersport wil naar het land, is het handig om de regels vooraf door te nemen. Wanneer de regels veranderen, voeren we de updates door in dit artikel en zie je dat aan de datum bovenaan. Benieuwd welke coronamaatregelen in Oostenrijk nog gelden?

Een vakantie in Oostenrijk is voor iedereen weer mogelijk. Voor het kopen van een skipas, inreizen of toegang tot accommodaties geldt geen 2-G- of 3-G-regel meer. Welke regels er gelden? Wij houden ze hieronder up-to-date.

Coronamaatregelen in Oostenrijk

Een overzicht van de geldende coronamaatregelen in Oostenrijk voor de winter van 2022/2023 zetten we hieronder voor je op een rijtje. Deze regels gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

 • FFP-2 maskers zijn alleen nog maar verplicht in ziekenhuizen, apotheken, verpleeghuizen en op plekken waar gezondheids- en zorgdiensten zorg verlenen.
 • Sinds 16 mei 2022 gelden geen regels meer voor als je naar Oostenrijk wilt reizen. Geen verplichting om bewijs, registratie of quarantaine.
 • 3-G-bewijs heb je alleen nog nodig als je bezoeker bent aan het ziekenhuis, verpleeghuis, woonvoorziening voor gehandicapten of vergelijkbare instellingen.
 • De quarantaineregels zijn veranderd. Iedereen die met het virus is besmet, moet sinds 1 augustus 2022 niet meer in isolatie, maar krijgt een tiendaagse verkeersbeperking. Wel moet je buiten je privé terrein een FFP-2 masker dragen, mag je niet in het openbaar vervoer en geen bezoeken aan kwetsbaren mensen. Vanaf de vijfde dag kan er vrijgetest worden met een PCR-test.
 • Afstand houden is niet verplicht.
 • Accommodaties zijn open voor iedereen, er geldt geen 3-G-regel meer.
 • Voor toegang tot skiliften geldt geen 3-G-regel meer.
 • Berghutten, pisterestaurants en restaurants in het dorp zijn geopend zonder 3-G-regel en avondklok. Mondkapjes zijn niet meer verplicht.
 • De après-ski en nachthoreca zijn weer gewoon geopend, zonder avondklok.
 • Geen capaciteitsbeperking voor de skiliften: de liften mogen volledig gevuld omhoog.
 • Let op: dit zijn de minimumregels. Deelstaten kunnen beslissen deze regels nog aan te scherpen.

Hoe zit het precies met de 3-G-regel?

We kunnen het ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe het nu precies zit met de 3-G-regel en welke voorwaarden daar aan hangen. We sommen ze hieronder kort voor je op. De 3-G-regel geldt voor iedereen van 12 jaar en ouder.

1. Gevaccineerd

Voor een geldig vaccinatiebewijs zijn verschillende opties. Voldoe je aan een van de mogelijkheden hieronder, dan ben je voor de Oostenrijkse overheid ‘gevaccineerd’ en is je Groene Pas geldig:

 • Twee keer gevaccineerd: voor iedereen die twee keer gevaccineerd is met een door de EU goedgekeurd vaccin, is het vaccinatiebewijs 180 dagen geldig. Voor tieners tot 18 jaar is dit 210 dagen (7 maanden). Hierbij geldt voor iedereen dat tussen de vaccinaties minimaal 14 dagen moet zitten.
 • Daarna nog gevaccineerd: na de volgende dosis van het corona-vaccin is het vaccinatiebewijs 365 dagen geldig.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

2. Genezen

Ook als je genezen bent van het coronavirus, kun je beschikken over een geldig coronabewijs. Hiervoor moet je een positieve PCR-test hebben. Deze is 180 dagen geldig na besmetting. Deze genezen-verklaring, worden ook wel herstelbewijs genoemd. Antigeentesten of zelftesten geven geen geldig herstelbewijs.

Is de geldigheid van je coronavaccinatie of herstelbewijs verlopen? Dan moet je dus testen.

3. Getest

Heb je geen vaccinatie- of herstelbewijs. Dan moet je testen om toegang te krijgen. Voor een geldige Groene Pas en om te voldoen aan de 3-G-regel in Oostenrijk zijn de volgende testen mogelijk:

 • PCR-test: een negatieve PCR-tests is tot maximaal 72 uur na afname geldig.
 • Een antigeentest: voor het testbewijs mag je een antigeentest doen, maar wel bij een officiële instantie. Een negatieve antigeentest is tot maximaal 24 uur na afname geldig.

Tip: check ook de website van het skigebied waar je heen gaat. Zij hebben vaak extra informatie over het testaanbod in de regio.

Coronamaatregelen andere Alpenlanden

Frankrijk is niet het enige wintersportland waar je tijdens winter 2022/2023 misschien te maken kunt hebben met coronamaatregelen. Ook in Italië, Zwitserland en Oostenrijk kunnen er maatregelen komen.

Hoteltips voor je wintersport

Heb jij je wintersport nog niet geboekt voor deze winter? Check dan even of deze hotels iets zijn voor jou. Je kunt gemakkelijk een aanvraag doen, zonder verdere verplichtingen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in