Nieuwsalert per mail ontvangen

Dichtbij skien in het Sauerland

Binnen drie uurtjes rijden vanaf Utrecht en genieten van heerlijke afdalingen? In het Hochsauerland ben je zowel als beginnende als gemiddelde skier aan het juiste adres. De bekende skigebieden die gelegen zijn in het Sauerland zijn Willingen en Winterberg. De Hoogtes variëren van 450 tot 800 meter en als het hier in Nederland tegen het nulpunt is liggen daar de piste’s goed gevuld met sneeuw. Heerlijke pistes waar je met drie uurtjes rijden van kan genieten.

Willingen:
Willingen is over het algemeen minder bekend dan Winterberg. Niet helemaal terecht, want als nummer 2 skigebied van het Sauerland kun je er heerlijk genieten van de sneeuw. In totaal heeft het gebied de beschikking over 17 km pistes en is het aanbod aan loipes voor langlaufers nog groter (80 km).

De meeste Nederlanders die naar het Sauerland gaan, doen dit voor een aantal dagen en gaan niet een hele week. Hiervoor is het gebied te klein. Het gebied is ideaal voor gezinnen en beginnende skiers. Doormiddel van een gondel kun je het hoogste punt van Willingen bereiken. De Ettelsberg en Langeberg hebben een maximale hoogte van circa 830 meter en geeft toegang tot de langste afdalingen van het Sauerland (2 km).

Winterberg:
Winterberg is bij de meeste Nederlanders het bekendste Duitse skigebied. Door de goede verbinding van skiliften zijn er voor Duitse begrippen veel afdalingen mogelijk. Naast de tien verlichte kunstpistes, is er ook aan de snowboarders gedacht met een prachtig snowboardpark.

De 21 skiliften zorgen er voor dat alle skipistes met elkaar verbonden zijn. Hierdoor worden de deelgebieden Bremberg, Herrloch, Kappe, Astenstrass en Poppenberg met elkaar verbonden.

Op tien pistes is kunstlicht aanwezig, dus bestaat de mogelijkheid tot avondskiën. Snowboarders profiteren van een spectaculair snowboardpark. Rodelen is een andere geliefde bezigheid in dit skigebied. En ook de langlaufers voelen zich hier thuis, dankzij vele tientallen kilometers loipen en een langlaufstation.

Voordelen van het skigebied:

  • Meer dan 70 sneeuwkanonnen die kunstsneeuw produceren
  • 16 km geprepareerde pistes
  • moderne 8-persoons gondellift (1.400 m lang)
  • 25 pistes (waarvan 7 verlichte pistes tot 2.000 m)
  • 4 speciale kinderlanden met transportbanden voor de kleinste skiërs
  • 15 skihutten en restaurants
  • meer dan 1.400 gratis parkeerplaatsen direct bij de pistes

Skischans:
De Mühlenkopf skispringschans in Willingen is de hoogste ter wereld. Dit zorgt ervoor dat er jaarlijks duizenden toeristen een kijkje komen nemen gedurende de wintermaanden. Sinds 1995 worden de FIS sispringschans wedstrijden hier gehouden en trekt dat jaarlijks duizenden bezoekers. Het stadion biedt zitplaatsen voor 35.000 fanatieke supporters en fans.

De Internationale Ski Federatie heeft aangegeven dat Ski-Club Willingen verplicht is om een nieuwe ‘rechters toren’  te bouwen langs de helling. De planning geeft aan dat dit project in de herfst van 2013 afgerond dient te zijn. In totaal kost het project 2,2 miljoen euro die alle leden met behulp van hun netwerk bij elkaar probeert te krijgen.

 

FIBT Bob & Skeleton World Championships in 2015:
Bobslee Hochsauerland in Winterberg is een van de snelste parcours ter wereld. De start van de baan ligt op 776 meter hoog en heeft een lengte van 1.606 meter. De snelheden die door de pro’s behaald worden zijn gemiddeld 150 kilometer per uur. Uiteraard kun je ook als recreant rodelend de baan af. In 2015 heeft Winterberg de eer om het grootste bobslee evenement te mogen ontvangen.

De baan geef van april tot oktober rondleidingen waarbij je uitleg krijgt over de koelinstallaties, en inschatten van de bochten en kun je een rit maken met een professionele bobsleeer.

Kortom een ideaal skigebied om een aantal dagen er tussen uit te trekken. Genieten van de sneeuw, heerlijk eten, apres-ski en gezelligheid: Ga naar het Sauerland!

 

Ken jij skigebied Engelberg al in Zwitserland?

Wij bezochten het skigebied!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in