Nieuwsalert per mail ontvangen

De werking van de ABS-airbag

Sinds vorig jaar is de lawine rugtas een veel besproken gadget onder wintersportliefhebbers. Na het ongeluk van prins Friso zit de schrik er flink in en zijn de mensen bewuster geworden van de gevaren in de bergen. Om te overleven in een lawine is het noodzakelijk om boven de sneeuw te blijven drijven. Sneeuw in een lawine bestaat uit allemaal kleine sneeuwkristallen die in een gigantische turbulentie raken en met snelle vaart naar beneden komen. Door de turbulentie worden alle voorwerpen die groter zijn dan de sneeuwkristallen naar het boven oppervlakte geduwd (sorteringseffect), mits ze niet weer wegzakken in de sneeuw. Hoe komt het dat door de airbag (luchtzakken) het lichaam van het slachtoffer naar boven wordt gedrukt?

Als het slachtoffer middels het sorteringeffect boven op de sneeuw bevindt is het noodzakelijk dat hij/zij niet opnieuw wegzinkt in de sneeuw. Door de hoeveelheid lucht in de luchtzakken van de tas wordt het gewicht van het persoon vergroot waardoor hij/zij niet weer naar beneden zakt.

Verhouding:

Sneeuw in de winter heeft circa 2,5 meer gewicht dan een mens in dezelfde situatie.

  • 1 kg losse sneeuw is hetzelfde als: 2,5 liter
  • 1 kg mens is hetzelfde als: 1,03 liter
Kortom:
  • 100 kg sneeuw is hetzelfde als 250 liter
  • 100 kg mens is hetzelfde als 103 liter
Uit deze vergelijking blijkt dat de luchtzakken samen het gewicht moeten genereren van circa 170 kg om een slachtoffer drijfende te houden op de sneeuw. (bron: Powdervonk)

Volg jij onze Alpentour al?

24 uur in... Bekijk het nu!
24 uur in ...

Nieuw! Alpentour
24 uur in ...

Bekijk het nu op
YouTube

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in