Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Waarom berglucht zo gezond is

Wintersportredacteur

Dat het een heerlijk gevoel is om de frisse lucht in de bergen in te ademen is geen wintersporter onbekend. Afgezien daarvan is de frisse berglucht nog eens gezond ook. Maar waarom?

Je krijgt er een betere conditie van

In de bergen is de lucht ijler. In eerste instantie kun je hierdoor sneller vermoeid raken dan normaal, maar op de lange termijn zal je conditie hierdoor verbeteren. Om het zuurstoftekort te compenseren maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes aan. Rode bloedlichaampjes zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof uit de longen naar de spieren toe. Vervolgens voeren zij vervolgens de afvalstoffen uit de spieren ook weer af. Veel topsporters maken hier gebruik van door op hoogtestage te gaan. Zo vind je Ajax bijvoorbeeld in de zomer in het Zillertal. Eenmaal teruggekomen uit de bergen zal de conditie zijn toegenomen.

Lang niet zo vervuild als in de steden

In de bergen bevinden zich minder uitlaatgassen in de atmosfeer. Dit komt omdat de bergen minder dichtbevolkt zijn dan de steden. Hoog in de bergen zijn er ook minder vocht, stof en pollen aanwezig. Veel longpatiënten gaan al vanaf oudsher naar kuuroorden hoog in de bergen.

Berglucht kopen

Sinds de luchtvervuiling in de dichtbevolkte steden en de gezonde lucht in de bergen, zagen zakenlui een kans om hier een slaatje uit te slaan. ‘Frisse berglucht’ wordt verpakt en in flessen of blikken op andere plekken verkocht. Zo was de Canadese berglucht erg in trek op de Chinese markt. Woon jij in een dichtbevolkte stad en wil jij toch de frisse berglucht ervaren? Dan is het kopen van ‘frisse berglucht’ wellicht een gezonde compromis. Je kunt uiteraard zelf ook gewoon een paar potjes meenemen op wintersport en die vullen.

Inspiratie voor het artikel: Bergwijzer

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in