Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

De off-piste taxi: een begrip in Stranda Skiresort, Noorwegen

Wintersportredacteur

Waar in de Alpenlanden de skibus veel gebruikt wordt, vind je in Stranda Skiresort, Noorwegen, ook de off-piste taxi. De off-piste taxi kun je bestellen onderaan de voet van elke helling die vanuit de lift bereikt kan worden. Vervolgens brengt die off-piste taxi je terug naar de ingang van de skilift. En dat voor maar 4 euro per persoon.

Voordat ik verder inga op de piste taxi moet je weten dat het publiek in Stranda Skiresort er net even anders uitziet dan in de Alpen. Omdat je er buiten de vakanties maar weinig toeristen tegenkomt en de Noren uit die regio ongeveer met ski’s aan geboren zijn kom je voornamelijk goede skiërs tegen. En die goede skiërs skiën graag buiten de piste.

Afgelopen maart was ik op uitnodiging van VisitNorway op bezoek in Stranda en na flinke sneeuwbuien de dagen ervoor stond ik onderaan de stoeltjeslift. Omdat ik even moest wachten op de rest van de groep had ik tijd om de andere skiërs te observeren. Tot mijn verbazing kwamen er maar weinig skiërs van de piste naar beneden, terwijl ik toch een flinke stroom skiërs omhoog zag gaan. Wel zag ik overal skiërs uit de bosjes schieten.

Toen ik beter om me heen keek begreep ik het ineens. Acht van de tien skiërs om me heen hadden – net als ik – reusachtige poederlatten onder gebonden. Van de overgebleven twee skiërs stond er één op telemark ski’s en de laatste op normale pisteski’s. Off-piste skiën is dus echt een groot ding in Noorwegen als de sneeuw het toelaat. En wie ben ik om dan op de piste te blijven?

Samen met Tom, mijn Noorse skimaatje, stapte ik bovenaan de stoeltjeslift uit om via de sleeplift het hoogste punt aan deze kant van het skiresort te bereiken. Vanaf dat punt was het game time. Vanwege het hoge lawinegevaar door de vele sneeuwval in korte tijd hebben we weinig echt steile hellingen kunnen skiën, maar dat maakte het plezier er niet minder om. Halverwege stopten we even omdat Tom een telefoontje moest plegen. Op dat moment begreep ik nog niet waarom, want ik was in de veronderstelling dat wij bij de lift weer uit zouden komen en mijn Noors is niet toereikend om telefoongesprekken te kunnen begrijpen.

Enkele minuten later begreep ik dat we niet bij de lift uit gingen komen. Nog wat later skiede ik door wat achtertuinen heen om bij een bergweggetje te eindigen. In Oostenrijk ben ik wel eens door een boer achterna gezeten omdat ik over zijn land skiede, maar in Noorwegen schijnt de bevolking het alleen maar mooi te vinden om sporters voorbij te zien komen. Na 5 minuten wachten aan de weg werd ik voorgesteld aan een voor mij nieuw begrip: de off-piste taxi die Tom halverwege de afdaling had gebeld.

Nog helemaal stoked van de afdaling stapte ik in en trof ik daar nog wat andere skiërs aan die op andere punten waren opgehaald. Enthousiast deelden we verhalen en ze nodigden ons uit om de volgende afdaling samen te doen. Helaas, ons programma was al volgepland. Een heerlijke vibe en een geïnteresseerde chauffeur in de off-piste taxi zorgde ervoor dat de rit van 15 minuten zo voorbij was. De schade: omgerekend ongeveer 4 euro per persoon. En dat betaal je vanaf elke plek in het gebied, prima service! Ik zeg, laat maar komen die off-piste taxi’s in de Alpen.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in