Nieuwsbrief per mail ontvangen

Let op: je moet je aanmelding bevestigen per mail

Wintersport in Val Gardena deze winter: regels & tips

Wintersportredacteur

Vorige week was ik samen met collega’s Miranda en Vera in de Italiaanse Dolomieten voor een weekje La Dolce Vita. Ook wij hadden nog een hoop vakantiedagen over en hoe kun je die nou beter opmaken dan met een wintersport. Nadat ook wij vorig seizoen niet weg zijn geweest, was het wel even zoeken hoe het allemaal gaat met de regels. Welke regels gelden waar en wat zijn de eisen. Gelukkig was dit voor vertrek al snel duidelijk. We moesten een FFP2-mondkapje op in de lift en onze skipas moesten we elke ochtend koppelen aan onze corona QR code. Absoluut een eitje en we hebben een heerlijke wintersport in Val Gardena gehad. Benieuwd naar de details en wat handige tips? Lees dan snel verder.

Precies twee weken geleden kregen we het spontane idee om een week naar de Dolomieten te gaan om onze vakantiedagen op te maken. Woensdag hadden we geboekt en zondag zaten we in de auto naar Selva in Val Gardena. We troffen het met het verkeer en waren na 12 uur op onze eindbestemming.

Wintersport in Val Gardena

Voor mij was het de eerste keer dat ik in de Dolomieten was, dus ik keek m’n ogen uit. Vanaf moment één was ik onder de indruk van de omgeving en na een week had ik zo’n 3242 keer gezegd hoe mooi het was. In totaal beschikt Val Gardena (Gröden in het Duits) over zo’n 175 km aan pistes, te bereiken vanuit de drie dorpen Selva, St. Christina en Ortisei. Ondanks dat het begin december was en we in het openingsweekend aankwamen, waren bijna alle pistes en liften al geopend. En zoals alleen de Italianen dat kunnen, lagen de afdalingen er heerlijk bij. Uiteraard skieden wij hier de Sellaronda rondom het Sellamassief, maar ook de pistes boven Ortisei en St. Christina hebben we even meegepakt. Inclusief de steile en smalle Saslong, de World Cup piste in Val Gardena, en de bijna 11 km lange La Longia. Voor de koffiepauze, die was vanwege de koude temperaturen echt nodig, en lunch vonden we elke dag een plekje in een fijne hut. Pizza, pasta, knödels, het kwam allemaal voorbij. Tel daar het gezellige kerstsfeertje bij op en je snapt dat het een weekje puur genieten was!

wintersport Italië

Coronamaatregelen tijdens een wintersport in Val Gardena

Na een seizoen geen sneeuw te hebben gezien, was afgelopen week een heerlijk cadeautje. Om een wintersport zo veilig mogelijk te organiseren, hebben de Italiaanse skigebieden de nodige maatregelen getroffen. Ook in Dolomiti Superski, de skiregio waar Val Gardena onderdeel van is, moesten we ons aan verschillende maatregelen houden. Voor gondels geldt dat we een FFP2-mondkapje op moesten en dat maximaal 80% van de liftcapaciteit gebruikt mag worden. Aangezien het nog niet zo heel druk was, waren de wachtrijen nog beperkt. Wel werd overal streng gecontroleerd op het gebruik van de (juiste) mondkapjes.

Daarnaast geldt in Italië ook de 3G-regel voor skiliften. Om dit te controleren, heeft Dolomiti Superski een functie in haar app ingebouwd waarmee je je skipas aan je QR code koppelt. Elke ochtend koppel je je skipas opnieuw aan je QR code om toegang te krijgen tot de liften. Klinkt als een hoop werk, maar de app slaat je skipas op. Het is dus een kwestie van twee keer klikken en je bent weer klaar om te gaan. Wil je dit niet online doen, dus dien je je pas dagelijks te activeren bij de kassa, wat veel meer tijd kost natuurlijk. Wij kochten onze skipas bij de kassa, waar we voor de eerste dag meteen gecontroleerd werden op onze groene pas. Je kunt hem ook online bestellen en afhalen, dat scheelt wachten bij de kassa. Je kunt je pas dan ophalen bij de zogenaamde ticketbox.

Overige regels:

Naast bovengenoemde maatregelen, dien je rekening te houden met de volgende punten:

  • Bars, restaurants, berghutten en discotheken zijn geopend en hier geldt de 2G regel (genezen of gevaccineerd). Tip: houd je QR code dus vast gereed wanneer je naar binnen gaat.
  • In de skibus dien je een FFP2-mondkapje te dragen.
  • In Italië dien je één meter afstand te bewaren tot anderen. Indien dit niet kan, moet je een mondkapje dragen.
  • Als je niet aan tafel zit in een restaurant of je je beweegt door openbare ruimtes in bijvoorbeeld je accommodatie, dien je ook een mondkapje te dragen.
  • Was en desinfecteer regelmatig je handen, overal in het skigebied zijn hier mogelijkheden voor.
  • Wanneer je het land binnen reist, dien je in het bezit te zijn van een negatieve coronatest van maximaal 48 uur (PCR) of 24 uur (antigeen) oud. Dit geldt voor iedereen, zowel gevaccineerd als ongevaccineerd.

Handige tips

Wanneer je op wintersport gaat in coronatijd, is het nog een beetje zoeken hoe en wat. Hoe voorkom je dat je bril beslaat in de lift wanneer je ook een mondkapje op hebt en hoe kun je het makkelijkst je mondkapje opzetten? Hieronder zetten we een aantal handige tips voor je op een rijtje.

Registreer de skipas van je vriend of familie, niet die van jezelf

Dit klinkt een beetje raar, maar dit was een van de eerste dingen waar wij tegenaan liepen. Ik kon niet mijn eigen skipas aan mijn groene pas koppelen. Ondanks dat de app aangeeft dat je een screenshot van je QR-code kunt maken, kan dat met de Nederlandse app niet. Dan wordt je code namelijk geblokkeerd. Wij losten dit op door allemaal een pas van de ander te registreren. Dus ik had de skipas van Miranda in de app gezet en via m’n camera kon ik vervolgens haar QR-code scannen. Dit moest alleen de eerste dag, de rest van de dagen kon ik gewoon op ‘Revalidate Green Pass‘ klikken.

Zet je skibril helemaal op je helm als je een mondkapje op hebt

De eerste dag was mijn skibril nadat ik in de gondel had gezeten, elke keer helemaal vochtig van binnen. Wat blijkt nu, ik had m’n skibril half op mijn helm gezet. Oftewel, de onderkant van de bril stak over de rand van m’n helm. Hierdoor kwam mijn adem, die door het mondkapje naar boven werd geblazen, in mijn goggles waardoor er condens op de binnenkant ontstond. De oplossing was simpel, zorg dat je skibril volledig op je helm staat.

Zet knoopjes op de oren van je helm voor het mondkapje

Eerlijk is eerlijk, het is een beetje gedoe om elke keer een mondkapje op te doen voor je in de gondel stapt. Handschoenen uit, helm los en met moeite krijg je de bandjes van het mondkapje om je oren. Collega Miranda had daar een simpele oplossing voor: zij had namelijk knoopjes op de oren van haar helm genaaid. Hierdoor kon ze eenvoudig en snel het mondkapje opzetten, zonder elke keer haar helm los te maken.

Prachtige plaatjes uit Val Gardena

Wil je even meegenieten van een heerlijke wintersport in Val Gardena of ben je gewoon weer toe aan een digitale dosis wintersport? Bekijk dan hieronder de heerlijke beelden van vorige week. Aan sneeuw geen gebrek en de kerstversieringen maakte het af.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Val Gardena.

Nieuwsalerts ontvangen?

Schrijf je in